Zo heb je wél tijd voor alles wat je graag wilt doen

Zo heb je wél tijd voor alles wat je graag wilt doen
Die ene verjaardagskaart is verstuurd, je hebt je werkmails beantwoord en de wasmachine staat te draaien, maar de dingen die jij echt belangrijk vindt, zijn er vandaag weer bij ingeschoten. Herkenbaar? Doe je voordeel met de volgende tips.
Accepteer niet elke uitnodiging 
Een verjaardagsfeest, buurtborrel of etentje is natuurlijk hartstikke gezellig. Maar als jij overal ‘ja’ op zegt, blijft er weinig ruimte in je agenda over. Wees kritisch wanneer je een uitnodiging krijgt – vind ik dit écht leuk? – en wees niet bang om een keer te bedanken. 
 
Stop met tijdrovende gewoontes (die weinig opleveren) 
Grappige kattenfilmpjes kijken, door je Facebook-tijdlijn scrollen, elke nagel in een andere kleur lakken: iedereen heeft bepaalde gewoontes die stiekem heel veel tijd kosten en – heel eerlijk – weinig opleveren. Zodra je daarmee stopt, houd je zeeën aan tijd over. 
 
Doe één ding tegelijk 
Het lijkt efficiënt om te multitasken, maar uiteindelijk ben je niet volledig gefocust waardoor het juist meer tijd kost. Wanneer je pas met de ene taak start, nadat de andere is afgerond, krijg je het meest gedaan. 
 
Zet je telefoon uit 
Ok. Op stil mag ook. Zolang je er maar voor zorgt dat je je niet continu laat afleiden door je telefoon. Want elke keer dat jij reageert op een appje of ‘even’ een telefoontje beantwoordt, tikt de tijd gewoon door. Zonde, toch? 
 
Leg ‘me time’ vast  
Een afspraak bij de tandarts of een bruiloft zetten we in onze agenda, maar de dingen die we echt belangrijk vinden – een boek lezen, mediteren, hardlopen – plannen we vaak niet in. Zie ‘me time’ als een afspraak met jezelf en houd je eraan; óók als er iets anders tussendoor komt. 
 
Jaag jezelf niet op 
Hoe drukker jij je maakt om alles wat je nog moet doen, hoe meer je jezelf in de weg zit. Blijf kalm en gefocust, dan komt er het meest uit je handen en blijft er tijd over voor de activiteiten waar jij energie van krijgt.  
 
Kijk kritisch naar je to do’s 
Maak het jezelf niet te moeilijk en kijk kritisch naar alle dingen die je van jezelf ‘moet’. Is het echt nodig om elke dag de vloer te dweilen? Hoe erg is het als je af en toe niet kookt maar voor een kant-en-klare (verse) soep gaat? Door taken weg te strepen, win je tijd.