Zo haal je veel meer positieve energie uit de reistijd naar je werk

Reizende man in trein
Onderzoek van de Europese Unie wijst uit dat 39 procent van de Europeanen meer dan 45 minuten besteedt aan zijn woon-werkverkeer. Bij elkaar opgeteld zijn dat bijna 2 dagen per maand. In Nederland reizen we gemiddeld 22,6 kilometer naar ons werk. Verloren tijd? Niet als je het als een perfecte kans ziet om iets op te pakken waarmee je jezelf een dienst bewijst.
Luister een boek
Of je nu in de auto zit, op de fiets of in de trein, met een luisterboek betreed je een andere wereld en zet je je brein in de open en ontspannen stand. Goed voor je creativiteit. Bovendien, er zijn zoveel mooie boeken.

Leer een taal
Reken even mee. Het duurt gemiddeld zeshonderd uur om een taal in de basis te leren spreken. Stel dat je 45 minuten per dag reist, dan zou dat beteken dat je in vierhonderd reizen, of 24 weken, de basis van een andere taal beheerst. Leuk voor de vakantie en goed voor je cv. 

Werk alvast aan wat klusjes
In Turkije, Italië en Zwitserland wordt het meest gewerkt tijdens de reis. Slim, want je wordt niet onderbroken door collega’s en er zijn geen telefoontjes of vergaderingen. Het is de ideale kans om kleine klusjes aan te pakken die anders zeldzaam lang duren voordat ze van je to-do-lijst verdwijnen. Overigens wordt er in Italië vooral veel getelefoneerd. Ook een idee, alvast een paar telefoontjes plegen die je overdag niet meer hoeft te doen. Tenzij je natuurlijk in een stilte-coupé zit. 

E-mail wegwerken
Ideaal als je in de trein of bus zit is om alvast je e-mails te doen. Scheelt enorm veel tijd als je straks op je werk aan komt. 

Scherp en verruim je geest
Luister radio. Muziek is natuurlijk heerlijk, maar de actualiteitenrubrieken op BNR en Radio 1 worden ook steeds sneller, verrassender en aantrekkelijker door columns, side-kicks een luchtige rubrieken. Ondertussen word je bijgepraat over de ontwikkelingen in de wereld.

Knoop een gesprek aan
Zit je in de trein of bus? Ga niet turen op het beeldscherm van je telefoon, maar knoop een gesprek aan met een medepassagier. Een leuke manier om de tijd te doden en wie weet wat voor interessante contacten je eraan overhoudt.

Pak de fiets (als het kan)
Onderzoek van Time Magazine wijst uit dat mensen die op de fiets naar hun werk gaan (een deel of in z’n geheel) minder stress ervaren en over een betere balans beschikken tussen werk en privé.  Is de afstand naar je werk misschien net iets te ver om te fietsen? Overweeg dan een elektrische fiets aan te schaffen.