Zo geef je je nieuwe collega een vliegende start

Zo geef je je nieuwe collega een vliegende start
Opwinding, enthousiasme, maar ook zenuwen en stress: een eerste werkdag is voor de meeste mensen een spannende gebeurtenis. Met deze tips maak je het je nieuwe collega zo makkelijk mogelijk.
Leid rond
Geef een rondleiding langs de verschillende afdelingen. Niets is vervelender dan de vergaderkamer niet meer terug kunnen vinden na een toiletbezoek of bij de directeur naar binnen lopen wanneer je op zoek bent naar de printer kamer.
 
Laat inlezen
Zet iemand niet gelijk aan het werk en geef hem of haar de tijd om zich in te lezen en processen eigen te maken. Oók wanneer de deadlines zich opstapelen of de afdeling onderbezet is.
 
Stel voor
Plan tijd in voor een uitgebreid voorstelrondje. Verwacht overigens geen wonderen; het kan best even duren voordat je nieuwe collega weet dat Sandra over de financiën gaat, Suzan de planning doet en Sabrina de roosters maakt.
 
Haal koffie
Met gezonde zenuwen en een dienblad vol kopjes zit een ongeluk in een klein hoekje. Laat je nieuwe teamgenoot daarom niet meteen de hele afdeling van drinken voorzien en verwen hem of haar met koffie of thee.
 
Wees toegankelijk
Op een eerste werkdag komt er ontzettend veel op iemand af. Stel je toegankelijk op, zodat je nieuwe collega vragen durft te stellen.
 
Lunch samen
Voorkom dat je kersverse collega moederziel alleen een bammetje zit te eten en vraag hem of haar mee voor de lunch. Wel zo sociaal en een mooie gelegenheid om meer over elkaar te weten te komen.
 
Toon interesse
Stel vragen om het ijs te breken. Waar werkte je nieuwe collega hiervoor? Woont hij of zij in de buurt? Let er wel op dat je niet te persoonlijk wordt om ongemakkelijke situaties te voorkomen.
 
Bereid voor
Kan er ingelogd worden op de computer? Ligt er een notitieblok klaar? Is de werkplek schoon en netjes? Zorg dat je nieuwe collega probleemloos en fris kan starten.