Zo geef je feedback met een positief effect

Zo geef je feedback met een positief effect
Van leidinggevende naar werknemer, van werknemer naar leidinggevende, van collega tot collega… Feedback geven en nemen, is voor veel mensen het lastigste wat er is. Toch is het minder moeilijk dan je denkt. 6 tips voor commentaar met een gouden randje.

 

1. Beoordeel de prestatie

De hakken gaan in het zand als je zegt dat iemand broddelwerk heeft geleverd. Naar aanleiding van je kritiek moet de andere persoon weten, wat hij of zij moet doen om het werk te verbeteren. Focus je daarom op de prestatie en de feiten. Heeft iemand een verslag ingeleverd met onzorgvuldigheden, dan wijs je op het feit dat er spelfouten in staan, zodat de persoon in kwestie het kan oplossen.

2. The devil is in the detail bij jouw feedback

‘Je doet er te lang over,’ is een te vage aanwijzing, maar als je uitlegt hoe de ander sneller van a naar b kan komen, dan heb je daar wat aan. Je kunt er direct mee aan de slag.

3. Vertrouw op je eigen inzichten

Haal nooit de mening van anderen erbij. Vertrouw op je eigen inzichten. Dat maakt het feedbackgesprek eerlijker en sympathieker.

4. Maak lasagne van je kritiek

Bouw je feedback op in laagjes: Compliment, kritiek, compliment. Werkt altijd. Nadeel? Bij mondelinge feedback zou een leerling of collega alleen de positieve opmerkingen kunnen onthouden. Op papier is het moeilijker te negeren.

5. Als een ander in de sloot springt, doe jij dat dan ook?

Veelgemaakte vergissing; iemand met een ander vergelijken. Refereer alleen aan eerdere prestaties van de persoon zelf. Blijf daarbij naar de toekomst kijken en niet in het verleden hangen. Stel samen met de medewerker of collega nieuwe doelen op.

6. Vermijd eenrichtingsverkeer

Als leidinggevende maak je ook fouten. Het zou als oneerlijk worden gezien als niemand daar feedback op mag geven. Eenrichtingsverkeer belemmert wederzijds vertrouwen.