Zo ga je slim om met veranderingen op het werk

Zo ga je slim om met veranderingen op het werk
Of het nou gaat om een ingrijpende reorganisatie of een nieuwe leidinggevende: veranderingen op het werk brengen vaak spanning met zich mee. Deze tips helpen je om ook in onzekere tijden het hoofd koel te houden.
Wees open minded 
Ga niet gelijk met je hakken in het zand als je hoort dat je takenpakket gaat veranderen of er een nieuwe teammanager is aangesteld en denk er eerst goed over na. Verandering is niet per definitie slecht. Sterker nog; soms zorgt het juist voor heel mooie kansen.  
 
Steek je kop niet in het zand 
Je lievelingscollega die weggaat, een nieuwe werkwijze, een ander rooster: op sommige veranderingen zit je misschien helemaal niet te wachten. Toch heeft het geen zin om je kop in het zand te steken. Stel vragen, zodat je precies weet waar je aan toe bent. 
 
Geef jezelf de tijd 
Dat jij moet wennen aan een andere werkwijze of teamindeling is helemaal niet erg. Geef jezelf de tijd om vertrouwd te raken met de nieuwe situatie. Grote kans dat het na een tijdje helemaal niet meer onwennig aanvoelt.  
 
Deel je onzekerheid 
Houd je onzekerheden niet voor jezelf en deel ze met iemand in je omgeving. Vaak kan een ander je wijzen op de goede kanten van een verandering, zoals meer uitdaging of vrijheid, waardoor je het weer positief inziet. 
 
Zorg voor ontspanning 
Wanneer je werksituatie onrustig is, is het extra belangrijk om tijd in te plannen voor ontspanning. Oók als je hoofd er eigenlijk niet naar staat. Ga sporten, spreek af met vrienden of kijk een flauwe film. Op deze manier voorkom je dat je in een negatieve spiraal belandt.  
 
Neem controle 
Is het jou onduidelijk wat de plannen voor de afdeling zijn? Vraag om opheldering bij je leidinggevende. Gaat jouw werkgever een koers varen waar jij je totaal niet in kunt vinden? Dan is het wellicht een goed moment om op zoek te gaan naar iets nieuws. Kortom: stel je niet afwachtend op en neem – waar mogelijk – de controle.