Zo blijf je spannend en aantrekkelijk in je werk!

Zo blijf je spannend en aantrekkelijk in je werk!
De timing om naar een andere baan op zoek te gaan, was nog nooit zo goed als in deze tijd. Vacatures liggen voor het oprapen en werkgevers durven ruimer te denken over het profiel van een functie. Gevolg? Meer kans op een baan die beter bij je past. Om dat goed te doen, zijn twee stappen cruciaal: Breng de reden(en) om van baan te wisselen in kaart én stel jezelf en anderen de juiste vragen.
 
1. Redenen om van baan te wisselen. Check:

a. Ondanks dat ik van alles heb geprobeerd, sta ik voor mijn gevoel al een tijdje stil en ik zie daar niet snel verandering in komen. Deze organisatie biedt mij te weinig kansen op persoonlijke groei.

b. Vroeger kon ik niet wachten tot het morgen was om weer naar mijn werk te gaan. Dat is vrijwel verdwenen. Soms ga ik zelfs met frisse tegenzin.

c. Ik heb te weinig uitdagingen. Het gevoel van ‘seen it, done it.’ Mijn creativiteit wordt onvoldoende aangesproken.

d. Dat reizen iedere dag. Pfff. Veel te lang. Zonde van mijn vrije tijd.

e. Naarmate ik meer ervaring heb, langer werk, leef, merk ik dat mijn doelen in het leven zijn veranderd.

f. Ik voel me niet of nooit helemaal thuis in het team. De collega’s zijn aardig, maar de echte klik, die is er niet.

2. Vragen die je jezelf moet stellen als je van baan wilt wisselen

a. De beginvragen

Is dit een organisatie waar ik me persoonlijk nog kan ontwikkelen? Is er voldoende uitdaging? Zie ik mezelf nog lang binnen dit bedrijf werken? Kan ik verandering aanbrengen in mijn huidige functioneren? Zou het ergens anders beter zijn? Word ik enthousiast bij de gedachte aan een nieuwe functie?

Tip: Schrijf de antwoorden voor je zelf op.  Dat dwingt je ertoe om echt goed over de dingen na te denken.

b. De vervolgvragen

Wat zoek ik precies, bij wie, waarom en waar?

Tip: Schrijf je wensen, vaardigheden, passies en talenten zo precies mogelijk op. Alsof het een vacaturetekst is. Vervolgens check je welke concrete openstaande banen daarbij passen op LinkedIn, bij vakmedia, platforms en organisaties zoals Maandag®.

c. Check dubbel check-vragen

Is het écht iets voor mij?

Tip: Ga met mensen in gesprek die je bij de oranisatie kent. De beste plek om dit snel te ontdekken is via LinkedIn en andere sociale media. Tip? Stel dat je bij de overheid wilt werken, in het onderwijs of de zorg, dan kun je ook een berichtje sturen naar een Maandag® vestiging in de buurt. Onze recruiters weten snel of je op het juiste spoor zit.

d. De door vraag   

Tip: Vind ik het echt leuk? The proof of the pudding is in the eating. Een dagje meelopen, geeft extra zekerheid. Vraag binnen je netwerk of die mogelijkheid bestaat. Probeer een goed beeld te krijgen van de mensen die er werken.

e. De hamvraag

Wat ga ik verdienen en welke mogelijkheden heb ik voor mijn persoonlijke groei.

Tip: Check online wat gebruikelijk is voor de salariëring van deze functie en durf ernaar te te vragen.