Zo bereik je meer dan je ooit voor mogelijk hield

Zo bereik je meer dan je ooit voor mogelijk hield

Je hoofd zit vol ideeën, maar toch krijg je ze onvoldoende gerealiseerd. Waar ligt dat aan en hoe krijg je ze wel van de grond? Uiteenlopend onderzoek wijst uit dat de voornaamste rem op de realisatie van je ideeën niet aan jouw omgeving ligt, maar in je hoofd wordt bepaald. Met een paar veranderingen in je mindset, geef je weer vol gas.

Daag jezelf uit, je kunt altijd beter
Toon Gerbrands, algemeen directeur bij PSV en veelgevraagd spreker, heeft een eenvoudige methode om mensen in een groep te laten ervaren dat ze beter kunnen. Hij stelt ze eerst de vraag om hun vingers zo hoog mogelijk de lucht in te steken. Zodra dat is gebeurd, verzoekt Gerbrands teleurgesteld of iedereen hun vingers nu echt zo hoog mogelijk de lucht in wil steken. Vervolgens gaan mensen op tenen staan en rekken zich uit tot ze niet verder kunnen. Tevreden houdt Gerbrands het gezelschap voor: ‘Hoe goed je ook je best doet, je kunt altijd meer dan je denkt. Daag jezelf voortdurend uit om de lat hoger te leggen.’

Maak een plan (met een helder doel)
Heb je het voornemen om echt iets te bereiken met je ideeën? Zonder een plan met een duidelijk doel en zonder een tijdlijn blijven de ideeën die je wilt realiseren te vaag en ongedwongen.

Maak het echt belangrijk
Opgeven doe je alleen als je een excuus vindt om aan jezelf uit te leggen dat je plan toch niet zo belangrijk was. Visualiseer hoe gaaf het is om je doel te bereiken. Deel het met anderen. Opgeven is dan moeilijker omdat je dan aan die anderen moet uitleggen waarom je opgeeft.

Discipline
Eén dagje niet werken aan het realiseren van je plan is het begin van een hele serie dagen waardoor je al snel weer overgaat tot de waan van de dag en dat geweldige doel in de lucht blijft zweven.

Kijk naar de positieve punten
Duurt het langer om je doel te realiseren en ligt de finish nog ver voor je, kijk dan eens achterom en zie hoe ver je al gekomen bent vanaf het moment dat je bent begonnen.

Neem zoveel mogelijk mensen mee in jouw verhaal
Praat enthousiast over je ideeën met mensen om je heen. Als mensen zien dat jij er zelf onvoorwaardelijk in gelooft, zullen ze niet zo snel negatief op je plan reageren en je ook meer succes gunnen.