Zo ben jij de ster tijdens een videosollicitatie

Zo ben jij de ster tijdens een videosollicitatie
Video-solliciteren is hot. Niet alleen werkgevers zijn te spreken over deze nieuwe manier van solliciteren, ook kandidaten zijn enthousiast. Toch kan zo’n videosollicitatie best spannend zijn. Want hoe laat je jezelf van je beste kant zien? Met deze tips spat jij – zelfs na een weekend vol ‘oranje-feestjes’ – van het scherm.
Check je apparatuur 
Het spreekt voor zich, maar zorg ervoor dat alle apparatuur naar behoren werkt. Doet de microfoon het? Heb je een goede headset? Heeft je laptop nog voldoende stroom? 
 
Voorkom ruis 
Wanneer jouw huisgenoot met een handdoek om zijn of haar middel voorbijloopt of de kinderen op de achtergrond aan het gillen zijn, maak je niet bepaald een professionele indruk. Kies voor een rustige omgeving met weinig ruis. 
 
Bereid voor 
Net zoals bij een reguliere sollicitatie is het goed om voorbereid het gesprek in te gaan. Lees je in over de organisatie en bedenk welke vragen je wilt stellen. Vergeet niet om specifiek naar de bedrijfscultuur, je werkomgeving en collega’s te vragen. Omdat je de organisatie niet bezoekt, krijg je dit soort zaken niet automatisch mee.  
 
Smeer je keel 
Bij een video-interview is er niemand die jou wat te drinken aanbiedt. Zorg voor een glas water binnen handbereik zodat je niet tot vervelends aan toe je keel hoeft te schrapen. 
 
Dress to impress? 
Je outfit is een belangrijk aspect van je sollicitatie. Het kan voor werkgevers zelfs doorslaggevend zijn bij de keuze tussen twee gelijkwaardige kandidaten. Geen idee wat je aan moet? Ga dan voor de dresscode ‘smart business casual’, daarmee kun je de plank eigenlijk niet misslaan.  
 
Adem in, adem uit 
Ook al heb je alles nog zo goed gecontroleerd en voorbereid; het kan zijn dat het internet er opeens uit ligt of je computer vastloopt. Blijf in zo’n geval rustig en onderzoek waar het probleem zit.  
 
Let op je lichaamstaal 
Een groot deel van je communicatie is non-verbaal. Maak oogcontact (kijk naar de camera en niet naar je scherm), glimlach en zit rechtop. Probeer zenuwtrekjes als tikken met je pen of spelen met een haarlok in bedwang te houden. 
 
Spieken mag 
Het voordeel van een video-interview is dat de interviewer niet ziet wat jij op je bureau of tafel hebt liggen. Noteer een aantal steekwoorden waarop je kunt terugvallen, mocht dat nodig zijn.  
 
Verbreek de verbinding 
Klaar met het gesprek? Voorkom ongemakkelijke situaties en controleer of je de verbinding écht hebt verbroken. Niets gênanter dan een vreugdedansje maken of diep zuchten terwijl je potentiële werkgever je nog kan zien.