Zo ben je klaar voor een sollicitatiegesprek

Zo ben je klaar voor een sollicitatiegesprek

Spit de site van de organisatie uit

Neem rustig de tijd om de site van de organisatie waar je solliciteert aandachtig door te nemen. Maak notities van onderdelen en onderwerpen die je belangrijk vindt of waar je meer van wilt weten. Let daarbij op de manier waarop men zich uitdrukt en welke foto’s worden gebruikt. Het geeft een beeld van de persoonlijkheid van je potentiele nieuwe werkgever. Probeer ook te kijken of er publicaties zijn verschenen over de organisatie, zoals interviews met de directie. Zo leer je op voorhand nog beter begrijpen waar ze voor staan en op welke manier dit aansluit bij jou
 

Verdiep je in de functie waarvoor je solliciteert

Dat doe je door het functieprofiel met alle taken en verantwoordelijkheden goed door te nemen. Noteer meteen je vragen bij onderdelen die duidelijker voor je mogen worden neergezet. Nog mooier is het als je iemand bij de organisatie kent (en spreekt) met een soortgelijke baan. Hij of zij kan je veel bruikbare ins en outs geven.
 

Bereid vragen voor

Deze vragen mogen een breed terrein bestrijken. Je wilt immers weten wat voor soort organisatie het nu daadwerkelijk is. Dus vraag naar de sfeer, collega’s, gebruiken, doorgroeimogelijkheden, opleidingsmogelijkheden, punten voor verbetering en alle elementen aan de functie waarvoor je solliciteert, die duidelijk uiteen mogen worden gezet. Punt van aandacht: zorg ervoor dat de regie van het gesprek in handen blijft van de recruiter(s).
 

Zorg voor een kopie van je cv

Mocht de recruiter je cv niet direct bij de hand hebben, kun jij het stuk uit je tas halen en op tafel leggen. Zo voorkom je dat je cv tijdens het gesprek nog moet worden uitgeprint. Daardoor blijft er voldoende tijd voor jou over en je komt goed voorbereid voor de dag.
 

Weet wie je spreekt

 Je hebt een inhoudelijk gesprek over jouw toekomst. Zorg er daarom voor, dat je de naam van je gesprekspartner weet en probeer op LinkedIn ook nog wat achtergronden van diegene te vergaren. Dat is informatie die je niet direct hoeft te gebruiken, maar je weet voordat je het gesprek in gaat al wel een beetje met wie je te maken krijgt.
 

Notitieboekje, pen en papier

Schrijf punten op die je belangrijk vindt en waar je later in het gesprek op terug kunt komen. Het is ook fijn om na de sollicitatie je aantekeningen door te nemen voor een mogelijk tweede gesprek. Wie punten noteert, neemt zijn zaak serieus en dat vinden recruiters een vertrouwenwekkende gedachte.
 

STARR-methode 

Pas je in de organisatie? Heb je de kwaliteiten waar de werkgever op zit te wachten?  Met de STARR-methode (Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie) breng je deze in kaart op een voor de functie relevante wijze.  Je neemt een situatie uit je bestaande of vorige baan waaruit jouw kwaliteit blijkt, koppelt dat aan een taak en de actie die je daarop liet volgen. Vervolgens leg je uit welk resultaat je ermee hebt behaald en wat je van dat proces hebt geleerd.
 

Weet precies waar je moet zijn

En hoe je daar wilt komen. Calculeer reservetijd in voor het geval dat je een lekke band krijgt, de brug open staat of het openbaar vervoer vertraging heeft. Liever 15 minuten te vroeg, dan met het zweet op je voorhoofd te laat binnen stappen. Mocht je toch te laat komen, bel!
 

Portfolio

Afhankelijk van de functie waarvoor je solliciteert, is het belangrijk om je portfolio op orde te hebben, zodat je kunt laten zien wat je in je mars hebt. Solliciteer je op een creatieve functie? Neem dan materiaal mee wat jij gemaakt hebt en waar de creativiteit vanaf spat.
  

Referenties

Het is een plus om referenties die relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert bij te schrijven op je cv. Iemand die jouw kwaliteiten voor de job onderstreept en bereid is om eventuele vragen van de recruiter te beantwoorden. Zorg ervoor dat je e-mailadres en telefoonnummer van de referenties duidelijk vermeldt.
 

Papierwerk op orde 

Soms vraagt een werkgever om een verklaring van goed gedrag, je behaalde diploma’s of certificaten. Zorg ervoor dat je deze informatie paraat hebt, het liefst digitaal. Mocht ernaar gevraagd worden kan je snel schakelen en laat je zien dat je je zaken op orde hebt.
 

Altijd doen

  • Zet je telefoon op stil (ook niet op trillen) en laat deze in je tas
  • Zorg dat je er verzorgd uitziet en kleed je representatief 
  • Gooi je kauwgom voordat je het gesprek ingaat weg