Help je hersenen een handje
De klok mag dan een uur terug zijn gedraaid, het is nog steeds aardig donker als de wekker gaat. Met een ‘wake-up light’ komen je hersenen ’s ochtends sneller op gang. Zo kom je niet alleen makkelijker uit je bed, maar krijg je het eerste uur op je werk ook meer uit handen.
Zorg voor een fijn klimaat
Nu het kouder wordt, draaien we massaal de verwarming open. Heerlijk, maar als de radiator de hele dag staat te loeien, komt dat je prestaties niet ten goede. Zo kun je last krijgen van hoofdpijn, hoestbuien en een energieloos gevoel ervaren. Voorkom dit door de verwarming lager te zetten, goed te ventileren en bakjes water op de radiatoren te plaatsen.
Zoek het daglicht op
Proestende en hoestende collega’s: waarschijnlijk heb je ze al gespot. Of nog vervelender; heb je zelf een virusje te pakken. Doordat we in de wintermaanden vaker binnen zitten (dicht op elkaar) en minder vitamine D binnenkrijgen, ben je sneller ziek. De oplossing? Zoveel mogelijk naar buiten én je handen regelmatig wassen.
Versla de winterblues
Wanneer de dagen korter zijn en de zon zich minder laat zien, kan dat zorgen voor een ontregelde biologische klok en een teveel aan melatonine. Het resultaat? Vermoeidheid, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en soms zelfs sombere gevoelens. Met beweging (het liefst buiten), ontspanning en gezonde voeding ga je een winterdip te lijf.
Geef jezelf een schop onder je kont
Blauwbekken op het station, in de file staan vanwege gladheid en naar huis gaan in het stikdonker: het is niet altijd even aantrekkelijk om in de winter te werken. Hierdoor kan het zomaar zijn dat je minder gemotiveerd bent en er harder aan moet trekken om op hetzelfde niveau te presteren als normaal. Wanneer je jezelf uitdaagt, op tijd naar bed gaat en investeert in hobby’s heeft dat een positief effect op je motivatie.