Zeven tips voor een kick-ass carrièreplan

Zeven tips voor een kick-ass carrièreplan
Met ‘go with the flow’ is helemaal niets mis, maar als jij je dromen wilt waarmaken, is vooruitkijken en doelen stellen wel zo handig. Met deze zeven tips maak jij een kick-ass carrièreplan.
Stel doelen en actiepunten op 
Wat zou je het allerliefst willen als alles mogelijk was? De antwoorden op deze vraag zijn je einddoelen. Deel deze vervolgens op in behapbare ‘streefdoelen’ - de subdoelen die je moet behalen om je einddoelen te realiseren - en maak een concreet actieplan. Zo weet je precies welke stappen je moet zetten.  
 
Heb lak aan status 
Staar je niet blind op prestigieuze functietitels of een dik salaris. Uiteindelijk gaat het erom dat je iets doet waar je voldoening en plezier uithaalt. Dat betekent dat jouw carrière zich ook ‘horizontaal’ (of zelfs ‘omlaag’) kan ontwikkelen en je niet per sé telkens een stapje omhoog hoeft te klimmen. 
 
Investeer in je naasten 
Als je een succesvolle carrière wilt hebben, dan zijn je naasten minstens zo belangrijk dan de uren die je in je werk steekt. Zij zijn er om je te steunen in moeilijke tijden en je te helpen bij het nemen van lastige beslissingen. En bovendien: een glansrijke carrière verliest zijn glans als er niemand is om het succes mee te delen.  
 
Leg de lat niet te hoog 
Met ambitie is niets mis, maar wees niet te streng voor jezelf. Je hoeft niet binnen twee jaar ‘alles voor elkaar’ te hebben. Geef jezelf de ruimte om zijpaden te bewandelen, fouten te maken en je doelen waar nodig bij te stellen. Het zorgt alleen maar voor leerzame en interessante ervaringen die het leven schwung geven.  
 
Update waar nodig 
Ben je al een tijd aan de weg aan het timmeren binnen een bepaalde branche en ontdek je ‘along the way’ dat een ander vakgebied eigenlijk veel beter bij je past? Schiet dan niet in de stress omdat dit niet in je carrièreplan staat en pas het document aan op basis van je nieuwe doelstellingen. 
 
Breng struikelblokken in kaart 
Bedenk vooraf welke hobbels je op je carrièrepad kunt verwachten. Als je weet voor welke uitdagingen je mogelijk komt te staan, kun je je daar op voorbereiden en ben je minder snel uit het veld geslagen bij tegenslag. 
 
Kom in actie  
Heb je een kick-ass carrièreplan gemaakt? Top. Maar met een plan alleen ben je er nog niet. Als je jouw einddoelen daadwerkelijk wilt behalen, is het essentieel om tot actie over te gaan. Kies een vast moment in de week waarop je aan de slag gaat met de actiepunten uit je plan en houd je daaraan!