Werkdruk? Zo ga je fluitend naar je werk!

Werkdruk? Zo ga je fluitend naar je werk!
Of je nou te maken hebt met een veeleisende baas, lastige cliënten of onderbezetting: soms kan het werk je boven het hoofd groeien. Met deze praktische tips blijf je je werkdruk de baas en ga je iedere dag met plezier aan de slag.
Wees kritisch
Natuurlijk wil je zoveel mogelijk werk gedaan krijgen, maar soms kan het geen kwaad om kritisch naar je to do-lijst te kijken. Vergaat de wereld als je die mail een dag later beantwoordt? En kan dat rapport niet wachten tot volgende week? Door je alleen te focussen op de dingen die écht moeten gebeuren, geef je jezelf wat lucht.
 
Neem pauze
Als er veel werk op je bordje ligt is het verleidelijk om niet te lunchen of even snel achter je bureau een cracker te eten. Toch ben je veel productiever als je geregeld pauzeert. Door je los te maken van je werkzaamheden laad je je op en kun je naderhand met een frisse blik weer aan de slag.
 
Focus je op één ding
Wie denkt dat multitasken efficiënt is, heeft het mis. Door een gebrek aan focus liggen fouten op de loer en verlies je sneller het overzicht. Veel beter is het om je op één taak te richten en die af te ronden voordat je aan de volgende begint. Zo zijn er geen losse eindjes en kun je daadwerkelijk dingen afvinken.
 
Doe leuke dingen
Na een drukke dag wil je misschien niets liever dan lekker voor de tv hangen, maar juist dan is het goed om dingen te doen waar je energie van krijgt. Ga uitgebreid tafelen met vrienden of werk je in het zweet in de sportschool. Je zult zien; na afloop kun je er weer tegenaan.
 
Slaap voldoende
Wanneer je goed uitgerust bent, kun je veel meer werk verzetten. Duik daarom op tijd je bed in en neem je activiteiten voor het slapen gaan eens onder de loep. Je slaapt bijvoorbeeld minder diep als je koffie of alcohol hebt gedronken en ook het gebruik van beeldschermen heeft een negatief effect op je nachtrust.
 
Maak plezier
Dat jij de beste prestatie wilt leveren is logisch maar zorg dat er ook ruimte is voor plezier op het werk. Lach met je collega’s, trakteer de afdeling op iets verrassends of maak een praatje bij het koffieapparaat. Wanneer er een goede werksfeer is, komt er veel meer uit je handen. En wie weet: misschien is er wel een collega die tijd over heeft en even wil bijspringen.