Weg met afleiding! 7 tips voor meer focus

Weg met afleiding! 7 tips voor meer focus
Om je doelen in het nieuwe jaar te behalen, is focus een must. Het zorgt ervoor dat je ergens helemaal voor kunt gaan en de best mogelijke prestatie levert. Daarom 7 tips om jezelf scherp te houden.
Leef gezond 
Krijg je te weinig nachtrust? Sla je het ontbijt geregeld over? Zie je vaak beren op de weg? Dan maak je het jezelf lastig. Gezond eten, voldoende slaap en positief denken zijn namelijk essentieel om je goed te kunnen concentreren. Zorg dus voor een gezonde levensstijl en een positieve mindset. 
 
Laat je niet verleiden 
Voorkom dat je in de verleiding wordt gebracht om iets anders te gaan doen of je gedachten te laten dwalen. Leg je mobiel weg, log uit op social media en geef bij de mensen in je omgeving aan dat je niet gestoord wilt worden. 
 
Deel je tijd slim in 
Een goede planning maken kost tijd, maar levert je een hoop rust – en daardoor focus – op. Je weet immers precies wat er gedaan moet worden en hoeveel tijd je ervoor hebt. Let op: maak een haalbare planning. Wanneer je voor je gevoel continu achter de feiten aanloopt, werk dat demotiverend.  
 
Rond klusjes af 
Wanneer je eigenlijk nog een telefoontje moet plegen of een kaart op de bus moet doen, kan dat je focus in de weg zitten. Rond kleine klusjes daarom eerst af, zodat je een leeg hoofd hebt en met volle aandacht iets kunt oppakken. 
 
Ruim op 
Maak de boel aan kant als je geconcentreerd aan het werk wilt. In een rustige omgeving kun je jezelf veel beter focussen dan in een ruimte met lege koffiekopjes, rondslingerende papieren en borden met etensresten.  
 
Leer het jezelf aan 
Train je brein door geconcentreerd met één activiteit aan de slag te gaan, bijvoorbeeld het uitpakken van boodschappen of het lezen van een tijdschrift. Wanneer je dit regelmatig doet en de duur van de activiteiten telkens verlengt, word je er steeds beter in. 
 
Schrijf het op 
Of je nou een plan van aanpak wilt schrijven of een presentatie wilt voorbereiden: schrijf het op! Door je doelen op te schrijven, programmeer je je brein om zich te focussen en krijg je veel meer gedaan.