Wat trek je aan op de eerste werkdag van je nieuwe baan?

Wat trek je aan op de eerste werkdag van je nieuwe baan?
Doe vooronderzoek
Dat begint bij de website van de organisatie. De daar gehanteerde foto’s geven je al een eerste indruk van de manier waarop men zich presenteert en kleedt. Onder het kopje ‘over ons’ vind je vaak foto’s of video’s waarin werknemers worden voorgesteld.
 
Geef je ogen de kost
Als je op gesprek gaat bij je nieuwe werkgever, check dan de kleding van je toekomstige collega’s. Is het formeel, casual, hip? Neem daarnaast het interieur goed in je op. Welk soort meubels staan er? Hangt er kunst aan de muur? Zijn de bureaus opgeruimd of hebben ze een persoonlijk tintje? Al deze inzichten bepalen jouw kledingkeuze.
 
Vraag het charmant
Stuur voor je eerste werkdag een e-mail naar jouw contactpersoon hoe je je extra goed kunt voorbereiden. Denk daarbij aan vragen als wat is de beste plek om te parkeren, welke vergaderingen moet ik meteen bijwonen en hoe is het gebruik van laptops geregeld. Terloops vraag je ook of er een bepaalde dresscode is.
 
Niet te opvallend
Trek vooral iets aan waar je je goed in voelt en representatief in oogt. Gouden regel? Beter een tikkeltje over- dan underdressed. Hoe verzorgder, hoe beter. Kies altijd voor passende schoenen, een frisse look en gladgestreken kleding. Dat net iets te blote jurkje, die roze sneakers of broek met gaten, kun je beter thuislaten.
 
Jasje aan, jasje uit
Je werkdag bestaat uit diverse momenten. Daar kun je in je outfit rekening meehouden. Mix bijvoorbeeld één of twee casual items met meer zakelijke kledingstukken (pantalon, rokje of colbert). Tijdens de lunch hang je je jasje aan de kapstok en voor een belangrijke afspraak doe je de stropdas snel om. Je pumps vervang je door sneakers als je samen de kroeg ingaat voor een borrel met collega’s.
 
Ruik lekker, maar niet te
Er fris en verzorgd uitzien is een must. Lekker ruiken is ook fijn. Toch is het laatste een dun lijntje. Zorg ervoor dat je jezelf niet te enthousiast besprenkelt met parfum of bestuift met deodorant.
 
Schoenen waar je makkelijk op loopt
Trek representatieve schoenen aan waar je je makkelijk op voortbeweegt en niet te krampachtig op hoeft te lopen. Waarschijnlijk ten overvloede; maar zorg dat je schoenen er gelikt uitzien.
 
Niet te strak
Slank afkleden is de mode, maar een te strak overhemd en T-shirt kan ook te enthousiast worden doorgevoerd. Zorg voor kleding die voldoende ruimte over laat.
 
Humor is een kwestie van smaak
Je ziet ze veel: shirts met logo’s en grappige berichten. Wat de een leuk vindt, is voor de ander om te huilen. Voordat je dit soort T-shirts gaat dragen, is het belangrijk dat je je collega’s eerst beter leert kennen.