Wat doen de sterren om zich ultiem voor te bereiden?

Wat doen de sterren om zich ultiem voor te bereiden?

Dwangmatig, discipline of een mooi ritueel? Hoe het ook zij, zonder kunnen ze niet meer. Deze bekende professionals hebben een vast element (of zelfs ritme) in hun werk gebouwd om tot ontlading te komen op het moment waarop het moet gebeuren. Zo bereiden zij zich voor om een topprestatie neer te zetten. 

Richard Branson
Deze succesvolle ondernemer zweert bij een simpel notitieblokje. Zo vergeet hij niks en het bevrijdt hem elke dag van de ideeën die boven komen drijven.

Halina Reijn
Leert de teksten voor een toneelstuk buitenshuis (vaak in ‘koffietentjes’) uit haar hoofd. Haar eigen huis biedt te veel verleidingen om niet te gaan leren (‘zoals ramen lappen’). En elke avond, voordat ze opgaat, is ze als eerste in het theater. ‘Om te wennen’. Vlak voor ze opgaat draait ze in de kleedkamer de gangstarap van Dr. Dre, Lil Wayne of Nicki Minaj en eet een paar Rucola snoepjes.

Epke Zonderland
Luistert voor een wedstrijd rockmuziek, waaronder de bezwerende sounds van de Amerikaanse band The National. Vooral voor finales is het volgens Zonderland een uitkomst om je af te sluiten en niet te veel bezig te zijn met wat er om je heen gebeurt.

Jan Jaap van der Wal
Hoorde ooit uitleg over het verschil tussen klassieke muziek en jazz. Bij klassieke ben je de hele dag druk bezig met de voorbereidingen als je ’s avonds moet spelen, maar speel je jazz, dan is het simpel: je hoeft alleen maar zín te maken. Comedy is volgens Jan Jaap jazz: improviseren. ‘De show ontstaat op het toneel.’ 

Adèle
Voordat Adèle opgaat drinkt ze een kop thee uit haar eigen theemok. Die gaat mee naar ieder concert. Ook tijdens de optredens nipt ze er af en toe van.