Wat als jouw manager het bloed onder je nagels vandaan haalt?

Wat als jouw manager het bloed onder je nagels vandaan haalt?
In een ideale wereld kun jij het uitstekend vinden met je leidinggevende. Maar wat als dat niet zo is en je een paar keer per dag op je tong moet bijten om geen verwensingen naar zijn of haar hoofd te slingeren? Zes tips om hiermee om te gaan.
Stel je verwachtingen bij
Laat de illusie varen dat jouw manager gaat veranderen. De meeste mensen zijn zoals ze zijn. Punt. Helemaal wanneer iemand al lange tijd mee gaat in het vak is de kans op grote aanpassingen minimaal. Kortom: geef aan wat je graag anders ziet, maar verwacht geen wonderen.
 
Maak duidelijke afspraken
Wanneer je niet op één golflengte zit, is de kans groot dat je dingen anders interpreteert. Maak heldere afspraken en leg die zo nodig vast op papier. Zo voorkom je een hoop misverstanden en neem je een groot deel van de irritaties weg.
 
Blijf positief
Zakken jouw mondhoeken naar beneden op het moment dat jouw leidinggevende in de buurt komt? Zonde. Niet alleen is het doodvermoeiend om je humeur zo te laten beïnvloeden; de kans is ook groot dat je in een negatieve spiraal terechtkomt.
 
Zie de goede dingen
Er zullen best wat dingen zijn die jouw manager ‘verkeerd’ doet, maar er zijn vast ook zaken die hij of zij wél goed aanpakt. Leg daar de focus op en realiseer je dat iedereen wel eigenschappen heeft die minder fijn zijn. Ja, ook jij. 
 
Vat het niet persoonlijk op
Word je onvriendelijk toegesproken of onterecht op je vingers getikt? Neem het niet persoonlijk en realiseer je dat het probleem bij jouw leidinggevende ligt. Wanneer je dat voor ogen houdt, zul je veel minder snel van slag zijn.
 
Geef het goede voorbeeld
Natuurlijk kun jij ook kortaf doen of snauwen, maar daar wordt de situatie niet beter op. Behandel jouw manager zoals jij zelf ook behandeld wilt worden. Wie weet steekt hij of zij er wat van op. En zo niet, dan weet je in elk geval dat jij er alles aan hebt gedaan.