Waarom fouten maken zo ‘goed’ is

Zo goed als ‘goed’ klinkt, zo fout klinkt ‘fout’. Het laatste klinkt als een pets in je gezicht. Als schaamte, afkeuring of misschien wel afstraffing. Het nodigt in elk geval niet uit om er eens uitgebreid bij stil te staan. Jammer. Niks is namelijk leerzamer dan fouten maken. Mits je open staat voor kritiek en de wil hebt om ervan te leren. In dit stuk delen we een aantal inzichten uit de praktijk waarmee jij je voordeel kunt doen.

In een rivier zijn twee stappen nooit hetzelfde, is een oude wijsheid. Daarmee wordt het leven vergeleken met waden door een rivier. Wil je verder stroom op- of afwaarts komen? Je leert van elke stap die je zet. Ook de wankele of misplaatste. Fouten horen nu eenmaal bij het leven. Of je deze nu op je werk of thuis maakt, het is belangrijk om ze een positieve wending te geven. Hier zit overigens wel een addertje onder het gras. Een mens is namelijk geneigd om kritisch naar zichzelf te kijken. Zo straffen we onszelf makkelijk met woorden als: ‘ik kan het niet’, ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘dit is onhaalbaar voor mij’. Wanneer je deze kritiek omdraait naar een positief advies - ‘ik probeer het gewoon’ en ‘ik geef niet op’ - dan ontstaat er een heel andere sfeer. Een sfeer waarin je jezelf vooruithelpt en je de fouten letterlijk achter je kunt laten.

Verras jezelf!
Een mens is een gewoontedier; van nature gewend om de dingen op eenzelfde manier te doen. Echter, wie fouten maakt, doet er verstandig aan om open te staan voor een totaal andere aanpak. Er bestaat namelijk geen betere manier om van je fouten te leren dan met een rigoureuze aanpassing. Sterker nog; niks werkt zo motiverend als jezelf verrassen.

Hoe leer je (nog) meer van je fouten?
Probeer eens deze tip en denk altijd positief. Wees je eigen “rechercheur” en maak een overzicht van de gebeurtenissen die hebben geleid tot de fout. Zet de feiten op een rij. Praat open met iedereen die hierbij betrokken was en noteer hun visie (géén verwijten, maar feiten). Hoe kan het voortaan beter? Durf het eens totaal anders aan te pakken en verander de werkwijze. Niet iedereen hoeft het daarmee eens te zijn. Hang daarom het volgende principe aan: als niemand bezwaar heeft, gaan we ervoor.

Andere manieren om te leren van je fouten:

  1. Stel je kwetsbaar op en laat je werk evalueren en bekritiseren
  2. Nooit dingen voor waar aannemen, zonder dat je erop doorvraagt
  3. Luisteren, observeren en studeren helpt
  4. Zorg dat je in een omgeving werkt, waar je fouten mag maken
  5. Blijf je blik verruimen, probeer het jezelf moeilijk te maken door voortdurend nieuwe uitdagingen te zoeken op je werk (en fouten te maken)
  6. Help anderen hun fouten oplossen, samen leer je er nog meer van
  7. Twijfel is goed. Wie alles zeker weet, maakt fouten. Of zoals Erasmus zei: Alleen een onnozel weet alles
  8. Fouten zetten je aan het denken en vergroten je aanpassingsvermogen 

Welke fout heb jij laatst gemaakt? Thuis of op je werk? Vier jouw blunder en deel wat je ervan geleerd hebt, zodat anderen er ook iets van kunnen opsteken. 

goed verhaal in het nieuws moet je zien volgens mij vertel ...