Vragen die je zelf zou moeten stellen in een sollicitatiegesprek

Vragen die je zelf zou moeten stellen in een sollicitatiegesprek
In sollicitatiegesprekken ben je gewend om vragen te beantwoorden en daar bereid je je, als het goed is, op voor. Toch is het belangrijk om ook zelf vragen te stellen tijdens het gesprek. Zo ontdek je veel sneller of de baan echt iets voor je is en de werkgever bij je past. Bijkomend voordeel? Je laat meteen zien dat je nog meer in huis hebt.

 

1. Kunt u voor mij de cultuur van de organisatie beschrijven?

Met deze vraag probeer je gevoel te krijgen bij het karakter van de organisatie. Wat men belangrijk vindt en wat niet. Of er bijvoorbeeld waarde wordt gehecht aan de manier waarop je je kleedt, gedraagt of presenteert. Maar ook of men flexibel is en thuiswerkmogelijkheden biedt. Het is verstandig om in deze vraag ook te laten te doorklinken wat jij belangrijk vindt aan je werkomgeving.

2. Stel dat ik hier zou werken, hoe ziet mijn werkdag er dan uit?

Probeer dat zo concreet mogelijk te krijgen. Je doet daarmee drie dingen, je krijgt een heel helder beeld van wat je moet doen (en een reality check of je daar blij van wordt), je kunt daarop inspringen met je eigen ervaringen (en als je dat leuk vindt of goed kunt, laat je het weten) en je hoort meteen of degene met wie je praat, snapt wat de baan inhoudelijk betekent.

3. Welke doorgroeimogelijkheden zijn er binnen de organisatie?

Zo achterhaal je of je je kunt ontwikkelen. Het geeft meteen gelegenheid om zijpaden in te slaan, en te vragen naar opleidingsmogelijkheden en cursussen. Wie deze vraag stelt, geeft tevens aan serieus te zijn en niet binnen een half jaar weer weg te willen.   

4. Zijn er aspecten aan mijn afdeling, team, organisatie die u liever vandaag dan morgen ziet veranderen?

Omdat iedere werkgever ook minder mooie kanten heeft, ontdek je zo waar men ruimte voor verbetering ziet. Daarnaast laat je zien dat je nadenkt over wat je aan de functie zou kunnen toevoegen en dat je geïnteresseerd bent in de details van de positie.

5. Wat doet de organisatie aan teambuilding?

Hoe denkt men over samenwerken, prestaties en ontspanning bij de organisatie. Wat heeft men voor beeld bij een soepele samenwerking?

6. Waar wil de organisatie naar toe?

Wat zijn de dromen en ambities van de organisatie. Natuurlijk staan de visie en de missie op de site, maar het is belangrijk om te horen van een toekomstige collega hoe dit wordt vertaald naar de werkvloer en of het leeft.

7. Wat maakt het voor mij leuk om voor deze organisatie te werken?

Met behulp van één vraag, laat je de werkgever zijn sterke punten bundelen en bepaal je meteen of er een match is. Tegelijkertijd kun je checken of de werkgever iets van jouw antwoorden weet te koppelen aan aspecten van de organisatie en jou in de baan ziet functioneren.  Met andere woorden; lig je goed in de markt.

8. Wat hoop je dat een nieuwe kandidaat bereikt in de eerste maanden?

Hiermee vergaar je een helder beeld van de eerste stappen die je moet zetten in de organisatie. Voor de werkgever is het een signaal, dat de persoon aan de andere kant van de tafel gefocust en doelgericht is.

9. Wat zijn de volgende stappen in het sollicitatieproces?

Heel praktisch. Zo weet je waar je aan toe bent en per wanneer je reactie kunt verwachten. Tevens zie je of de organisatie een gedegen en deugdelijk proces doorloopt.