Verslaafd aan je werk of bevlogen?

Verslaafd aan je werk of bevlogen?
Ben jij een harde werker of een workaholic? Met deze checklist weet je in no-time het antwoord.
Werk-privébalans 
Werk jij af en toe over, bijvoorbeeld als er een collega ziek is of de deadline van een project nadert? Of ben jij altíjd de eerste die aankomt en de laatste die vertrekt? Met overwerken is niets mis, maar als het structureel wordt, kan dat ten koste gaan van je werk-privébalans.  
 
Bevlogen of obsessief? 
Passie hebben voor je vak is het mooiste wat er is, maar het is ook goed om soms helemaal niet met je werk bezig te zijn. Denk jij continu aan je werk, ook als je thuis bent? Vind je het lastig om werkzaamheden aan je collega’s over te laten? Dan is het misschien tijd om je werkende leven anders in te richten. 
 
Druk, druk, druk 
Zeg je regelmatig een etentje af vanwege je werk? Kun je vaak niet wanneer vrienden je uitnodigen voor een verjaardag of feestje? Dan lijkt het erop dat je werk ten koste gaat van je sociale leven. Ga na wat je belangrijk vindt en richt je agenda daarop in. 
 
Work hard, play hard 
Met hard werken is niets mis, zolang je ook flink ontspant. Kom jij op je vrije dagen helemaal tot rust? Of word je er alleen maar nerveus van dat je aan het ‘relaxen’ bent terwijl je ook had kunnen werken? Als je alleen kunt ontspannen als je met je job bezig bent, is het tijd om bij jezelf te rade te gaan of je wel goed bezig bent. 
 
Lekker in je vel 
Regelmatig bewegen, voldoende nachtrust, gevarieerde voeding: om je fit en vitaal te voelen, is een gezonde levensstijl belangrijk. Ga je geregeld voor een makkelijke hap, zodat je meer tijd overhoudt om te werken? Schiet sporten erbij in omdat je er simpelweg geen puf voor hebt na een lange werkdag? Krab jezelf dan eens achter je oren; je gezondheid is veel waard. Bovendien presteer je beter op je werk als je lekker in je vel zit.