Je pikt non-verbale signalen op
Bij communicatie gaat het niet alleen om de boodschap, maar ook om de manier waarop een boodschap wordt gebracht. Bij digitale communicatie valt dit tweede aspect weg. Zonde, want juist de non-verbale signalen zijn zo waardevol. Wil je een belangrijk thema bespreken? Kies dan voor een fysieke ontmoeting zodat je het totale plaatje krijgt.
Het is persoonlijk
Hoeveel emoticons je ook gebruikt: digitale communicatie wordt nooit zo persoonlijk als een echt gesprek waarbij je elkaar in de ogen kijkt en vraagt hoe het met de ander gaat. Wanneer je samen om de tafel zit, zorgt dat voor verbinding en vertrouwen. Belangrijke voorwaarden voor een soepele samenwerking.
Je leert elkaar kennen
Via de app, mail of chat houd je het over het algemeen kort en bondig. Wellicht efficiënt maar het draagt niet erg bij aan het opbouwen en onderhouden van een relatie. Bij een persoonlijk gesprek is er veel meer ruimte om ook even over de vakantie te praten of een flauwe grap erin te gooien. Zo leer je elkaar op een ander niveau kennen.
Je krijgt gelijk reactie
Niets vervelender dan eindeloos moeten wachten op een appje of mailtje van een collega. Wanneer je ‘live’ een gesprek met elkaar voert, krijg je gelijk een reactie en komt je werk niet stil te liggen. Bovendien kun je zelf ook meteen reageren op wat iemand zegt, waardoor zaken veel sneller rond zijn.
Er is minder miscommunicatie
Geen aanhef of afsluiting, korte zinnen, uitroeptekens: online communicatie kan snel onsympathiek overkomen, terwijl er negen van de tien keer niets aan de hand is. Als je in levenden lijve een gesprek voert, kun je allebei verduidelijken en nuanceren. Het resultaat? Minder ruis en misverstanden.