Van welk werk ga jij groeien? Ontdek je persoonlijke drijfveren

Van welk werk ga jij groeien?

Denk jij weleens diep vanbinnen: ‘ik ben toe aan iets heel anders. Een baan waar ik echt gelukkig van word’? Dan wordt het tijd om je persoonlijke drijfveren in kaart te brengen en actie te ondernemen.

‘Waar doe ik het allemaal voor, word ik hier wel gelukkig van?’ is misschien wel de meest confronterende vraag die een mens zichzelf kan stellen. Toch is het verstandig om te doen. Volgens wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen zijn veel werknemers vastgeroest in hun baan en werken hoofdzakelijk omdat ze niet anders kunnen. De hypotheek moet elke maand betaald, de titel op het visitekaartje is te belangrijk en het contract voor onbepaalde tijd weerhoudt ze van verandering. Op termijn kunnen mensen daardoor in de problemen komen, zegt ook coach en spreker Wout Plevier op het platform Intermediair: “Door te leven vanuit je persoonlijke drijfveren vergroot je het bewustzijn over de vraag of je nog wel werkt en leeft zoals je zou willen. Ik zie een aanzienlijk aantal 35-plussers in het gedrang komen, omdat ze hun persoonlijke drijfveren onvoldoende kennen. Wil je iets bereiken in je leven, dan is het belangrijk om meerdere intrinsieke redenen te hebben om dat te doen.”

Activiteiten waar je energie van krijgt
Maar wat zijn drijfveren eigenlijk? De wetenschappers in Groningen noemen ze passies: “Het zijn activiteiten waar je energie van krijgt en die je leuk vindt om te doen. Het drijft en helpt je bij het bereiken van je doelen.” Wouter Plevier benadert drijfveren op Intermediair een tikkeltje klinisch. Mensen die hun drijfveren kennen, leven volgens hem binnen hun eigen waarden en zijn daardoor minder afhankelijk van hun omgeving én proactief. Plevier herkent twee soorten persoonlijke drijfveren: innerlijke en externe. “Innerlijke drijfveren maken het makkelijk om iets te ondernemen. Je doet het immers omdat je het leuk en belangrijk vindt. Externe drijfveren zijn de zogenaamde stokken achter de deur en moeilijker te realiseren. Wil je iets bereiken, dan is het belangrijk om meerdere motivaties te hebben die uit jezelf komen.” 

Waar word je gelukkig van? Hoe ontdek je dat?
Als het voor de ideale job verstandig is om je persoonlijke drijfveren te leren kennen, lijkt de vervolgstap voor de hand te liggen: Hoe leer je die ontdekken? Met andere woorden; waar en hoe krijg je inzichtelijk waar je gelukkig van wordt?

Ga naar de website van Rijksuniversiteit Groningen en je komt een heel eind. Je vindt daar een stappenplan en een module voor een zelfanalyse, waarmee je snel duidelijkheid krijgt over je eigen drijfveren. Dat begint met een eenvoudig lijstje met vragen als: ‘Wat deed/doe je met zeer veel plezier en geeft je voldoening, waar kreeg/krijg je energie van, wat waren/zijn voor jou energievreters, waarvan raak(te) je geïrriteerd, welke activiteit(en) zou je de hele dag kunnen doen, waarbij gingen/gaan de werkzaamheden vanzelf, welke aspecten en context komen vaak terug? 

Ook bij maandag wordt gewerkt met een drijfverenonderzoek. Raymond van Snek, humanresourcemanager bij Maandag: “We vinden het belangrijk dat er een goede match is tussen de drijfveren van een persoon en de bedrijfscultuur van Maandag®. Als die er is, kunnen mensen zichzelf veel beter ontwikkelen en groeien.”

Uiteindelijk komt het allemaal neer op die ene vraag, die je jezelf moet durven stellen: Waar wil ik het voor doen? Wat vind ik belangrijk?