Van vooroordeel naar verbinding: zo werk je fijn samen in een divers team

Van vooroordeel naar verbinding: zo werk je fijn samen in een divers team
Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal vooroordelen. Over die collega die altijd haantje de voorste is of dat ene teamlid dat regelmatig zijn of haar snor drukt. Zonde, want al die aannames kunnen behoorlijk belemmerend zijn op de werkvloer en je werkplezier flink verpesten. Deze tips helpen je om verschillen te overbruggen.
Toon interesse 
Achter ieder mens schuilt een  verhaal. Neem de tijd om je collega’s echt te leren kennen en sta open om andere kanten van hen te ontdekken. Grote kans dat je bepaald gedrag opeens veel beter kunt plaatsen. 
 
Zie de goede dingen 
Focus niet op minder leuke eigenschappen, maar kijk vooral naar de dingen die wél fijn zijn. Misschien is die ene botte collega wel een keiharde werker of superpunctueel. Door je aandacht positief te verleggen, ervaar je veel minder irritatie. 
 
Wees flexibel 
Probeer niet altijd je gelijk te halen en stel je flexibel op. De ene keer gaat het zoals jij voor ogen hebt en de andere keer moet je wat water bij de wijn doen. Dat hoort er nu eenmaal bij als je in een team werkt. 
 
Luister (echt) 
Je bent snel bezig met wat je zelf graag wilt zeggen waardoor echt luisteren er soms bij inschiet. Zet je eigen gedachtenspinsels even in de koelkast en hoor wat je collega te zeggen heeft. Het kan zo maar zijn dat jullie eigenlijk best wel op één lijn zitten of hij of zij een heel goede reden heeft voor een bepaalde aanpak. 
 
Bouw reflectiemomenten in 
Wanneer irritaties niet (tijdig) worden uitgesproken, kunnen de gemoederen hoog oplopen. Met alle nare gevolgen van dien. Ga daarom regelmatig met elkaar om de tafel zitten om te bespreken hoe het gaat.