Van snauwen naar samenwerken: 7 tips voor een fijne werksfeer 

Van snauwen naar samenwerken: 7 tips voor een fijne werksfeer 
Of jij wel of niet fluitend naar je werk gaat, hangt voor een groot deel ook af van de werksfeer. Moet je moed verzamelen om je collega iets te vragen? Is zeuren en klagen normaal bij jou op de afdeling? Voelt jouw lichaam aan het eind van een werkdag verkrampt? Dan is het tijd om met de volgende stappen aan de slag te gaan.
#1 Stop met zelfverwijten 
Ben ik geen ‘softie’? Stel ik me wel professioneel genoeg op? Als je merkt dat de werksfeer je parten speelt, voel je je misschien zwak. Toch ben je niet de enige die hier tegenaan loopt; één op de vijf werknemers worstelt hiermee. Dus nee, je bent géén aansteller of uitzondering. 
 
#2 Laat je niet meeslepen 
Wanneer jouw teamgenoot elke ochtend binnenkomt met een gezicht op standje onweer is het heel makkelijk om ook in de moppermodus te gaan. Of nog erger: te gaan roddelen over diezelfde collega. Laat je niet meeslepen en blijf positief. Zo voorkom je dat je in een negatieve vibe belandt. 
 
#3 Toon good will 
Misschien ben je op het punt aangekomen dat je denkt: stik er maar in. Maar wat nou als je toch je best doet om er iets van te maken? Stel voor om met z’n allen buiten de deur te lunchen, verwen je collega’s met een kop koffie of help je collega waar dat kan. Een klein gebaar kan een groot verschil maken. 
 
#4 Maak het bespreekbaar 
Voelt je werkomgeving nog steeds aan als een Siberische winter? Ga in gesprek met je collega’s. Beschuldig ze niet, maar geef aan wat je dwarszit. Een vaardigheidstraining van Maandag® kan jou hierbij helpen. Bekijk het aanbod voor Maandag®-professionals voor de komende tijd.   
 
#5 Zoek het hogerop 
Een goede werksfeer is geen luxe, maar een must om je werk goed te kunnen doen. Kom je er met je collega’s niet uit? Kaart het probleem dan aan bij je leidinggevende, een vertrouwenspersoon of personeelszaken. Vaak is er toch een oplossing voor handen. 
 
#6 Doe Ayahuasca  
Grapje.  
 
#7 Neem afscheid 
Wanneer de situatie niet verbetert, trek dan je conclusie. Werken hoort je vooral energie te géven. Werk je in het onderwijs, bij de overheid of in de zorg, neem dan contact op met een Maandag®-vestiging bij jou in de buurt. Er is altijd een recruiter beschikbaar om jouw mogelijk volgende carrièrestap te bespreken.