Straal in alles uit: deze job is voor mij!

Straal in alles uit: deze job is voor mij!
Patricia van Deursen en Mariske Frieser zijn Corporate Recruiters bij Maandag en zitten ruim tien jaar in het vak. Dit betekent dat zij constant op zoek zijn naar nieuwe collega’s voor het hoofdkantoor van Maandag. Per dag voeren ze gemiddeld 6 sollicitaties. Wat zijn aanraders en wat kun je beter niet doen in een gesprek?

 

1.

Zorg voor een foutloos CV, eventueel aangevuld met een motivatie.

2.

Kom op tijd. Mocht je onverhoopt toch in een file staan, bel of app even dat je later komt. Lijkt logisch, maar wordt nog weleens vergeten. Bespreek je verlate komst ook nog even kort in het gesprek. Doe je dat niet, dan zal een recruiter of werkgever denken dat je ongeïnteresseerd bent, niet punctueel en de tijd van een ander niet respecteert.

3.

Beter over- dan underdressed. Laat je sneakers in elk geval thuis en pas je kledingstijl aan op het bedrijf waar je solliciteert. Bel desnoods de organisatie voor de dresscode, alhoewel je op de site al vaak een goede indruk krijgt.

4.

Zorg dat je er verzorgd uitziet. Kom zeker niet in een slobbertrui en probeer je kleding af te stemmen op de functie waarvoor je solliciteert. Het laat zien dat je je best wilt doen en wekt de indruk dat je weet wat je aan het doen bent. Tip: steek nooit vlak voor het sollicitatiegesprek een sigaret op.

5.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Weet waarop je solliciteert en waarom jij de geschikte kandidaat bent. Verdiep je in de organisatie. Straal in alles uit: deze job is voor mij.

6.

Durf jezelf te zijn en probeer niet in te vullen wat jij denkt dat de ander wil weten. Bereid je voor zodat je verhaal mooi en kloppend is. Een sollicitatie wordt altijd vanuit twee gezichtspunten bekeken: Pas jij bij de organisatie en past de organisatie bij jou.

7.

Laat zien dat je er zin in hebt. Neem energie en enthousiasme mee, zodat het een levendig en natuurlijk gesprek wordt. Ga nooit met een houding naar een gesprek van ‘ik laat het allemaal maar eens op me afkomen.’

Wat je echt achterwege kunt laten:

 “We zijn niet snel verrast meer, toch weten sommige kandidaten ons nog te verbazen. Zo liet een sollicitant laatst een boer tijdens het gesprek, om er meteen een Rennie achteraan te nemen,” weten Mariske Frieser en Patricia van Deursen.

 

Volgens de Corporate recruiters zijn dit de echte no go’s voor het sollicitatiegesprek!

  1. Te familiair of flirterig gedrag. Het is ongemakkelijk en not done.
  2. De boventoon voeren. Een sollicitant moet zien te vermijden de regie van het gesprek over te nemen. Patricia: “Ik maak weleens mee dat een kandidaat bij het handen schudden mijn hand naar beneden drukt. Dat is dominant gedrag in mijn optiek.”
  3. Meteen over jezelf beginnen aan het begin van het gesprek en jezelf uitvoerig introduceren. In hetzelfde rijtje past niet luisteren en geen antwoord geven op de vragen.
  4. Liegen over je CV is niet handig, oppoetsen mag wel. Als je een loopje neemt met de waarheid op je CV wordt daar snel doorheen geprikt, vooral bij de gaten. Het is helemaal niet erg als je eens drie maanden geen baan hebt gehad.