Stop nooit met groeien

Stop nooit met groeien

Rustig van je pensioen genieten. Iets waar velen van ons jaren naar uitkijken. Ook verpleegkundige Rita (73) zag het wel zitten. Fietsen, zwemmen, ons huis opknappen. Genoeg om handen, zou je zeggen. Maar na drie maanden was het mooi geweest, zo vond Rita. Ze besluit weer aan het werk te gaan. Als zzp’er. En sinds enige tijd via Maandag®. Wat drijft deze gepassioneerde professional? En hoe bevalt het om weer aan het werk te zijn? Laat je inspireren en motiveren door haar verhaal.

Met pensioen en toch weer gaan werken. Je moet wel het beroep van je dromen hebben gevonden! Kun je iets vertellen over je loopbaan?
Mijn loopbaan is eigenlijk verlopen zoals gepland. Na mijn opleiding tot verpleegkundige, ben ik in de nachtdienst gaan werken. Dat leek me het best te combineren met jonge kinderen. Bovendien ben ik een nachtmens, dus dat kwam goed uit! Ik ben begonnen via een uitzendbureau, bij particulieren thuis. Al gauw wilde ik meer. Doen wat ik nog niet had gedaan. Ik ben me gaan verdiepen in de kinderverpleegkunde, orthopedie en neurologie. Daarna ging ik voor een hogere functie, als nachthoofd in een verpleeghuis. Dit heb ik een flink aantal jaren gedaan, ondanks een verhuizing naar de andere kant van het land, een aantal fusies en functiewisselingen. Uiteindelijk ben ik de dagbehandeling in gegaan tot mijn 65ste. En op dit moment werk ik als wijkverpleegkundige.

Er klinkt behoorlijk wat ambitie door in de stappen die je hebt genomen. Werken op verschillende afdelingen en werkplekken, maar ook in diverse functies. Is dat niet onrustig?
Voor mij voelt het niet als onrustig. Het geeft je juist de mogelijkheid om jezelf te blijven ontwikkelen. Ik zie het meer als kans om iets nieuws te leren en blijf niet graag in hetzelfde schuitje zitten. Fusies, veranderingen, die dingen gebeuren. De vraag is, wat ga je er mee doen? Blijf jezelf verrijken, je blik verruimen, meekijken en nadenken.

En ineens kwam dat pensioen om de hoek kijken. Was dat iets waar je naar uitkeek?
Jawel, ik keek ernaar uit om lekker te gaan fietsen, zwemmen en nieuwe hobby’s uit te proberen. Bovendien hadden we net een nieuw huis dat we wilden opknappen. Na drie maanden was het huis opgeknapt en dacht ik, is dit het nu? Ik ben gaan solliciteren voor een functie als wijkverpleegkundige. Dat heb ik een tijdje gedaan en inmiddels werk ik zo’n 20 uur in de week via Maandag®.

Van stoppen was na je pensioen dus nauwelijks sprake! Wat maakt jouw werk zo leuk?
Het bezig zijn met mensen en ervoor zorgen dat ze zich happy voelen in hun eigen omgeving. Ik voel me erg betrokken en dat maakt het soms wel moeilijk. Dat is ook het gevaar van affiniteit hebben met je beroep en met mensen. Zo heb ik laatst een bloem gekocht voor iemand die erg van bloemencorso’s houdt. Zijn ogen gingen stralen en daar werd zijn vrouw weer enorm blij van. Dat doe je puur op gevoel. Toch moet je een manier vinden om er een muurtje tussen te houden. Verder vind ik het fijn dat ik er zo aan kan bijdragen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven.

Welke stappen heb je ondernomen om weer aan het werk te gaan?
Na mijn pensionering vroeg ik me af wat ik nog niet had gedaan. Dat was werken in een verpleeghuis. Via een oud collega kon ik ergens aan de slag. Vervolgens ben ik gaan werken in de thuiszorg. Toen mijn contract afliep, wilde ik nog niet stoppen. Inmiddels werk ik al een aantal maanden bij Maandag®.

Hoe ben je met Maandag® in aanraking gekomen en waarom heb je voor Maandag® gekozen?
Ik kwam Maandag® tegen via een advertentie op Google. Waarom ik voor Maandag® gekozen heb? Die naam spreekt me aan! Veel mensen vinden de maandag niet leuk en kijken er tegenop. Ik heb dat niet, in tegendeel. Toen ik de advertentie zag heb ik gebeld, een gesprek gehad en is er gekeken naar een geschikte functie. Twee weken later was ik al aan het werk.

Wat vinden de mensen in je omgeving er eigenlijk van dat je weer werkt?
Ik krijg wisselende reacties. De oudere generatie collega’s vinden het een prestatie dat ik nog werk. De jongere generatie heeft er soms wat moeite mee en vraagt zich af wat ik hier nog doe. En toen ik afgelopen dinsdag een kennismakinggesprek had op een nieuwe werkplek kreeg ik te horen ‘Ik dacht al dat je 24 was!’. We hebben erg hard gelachen.

Zijn er om je heen meer mensen die ook nog niet willen stoppen met werken na hun pensioen?
In mijn directe omgeving niet, maar ik heb het er wel eens met collega’s over. De een wil stoppen, de ander wil meer en daarbij ook zelf de regie houden. Dat kan zijn werken als zzp’er in de zorg, maar ook in een ander veld. Of een combinatie van beide.

Weet je al wat je volgende stap gaat worden?
Mijn kinderen vragen me soms of ik niet wil stoppen, maar ik ga nu weer een andere opdracht doen. Daarnaast heb ik ook mijn eigen bedrijf en kan ik dus werken als zzp’er. Dat biedt me ook mogelijkheden en vrijheid. Er zit geen druk achter, zolang ik het leuk en fijn vind en mijn lijf het aankan, zou ik niet weten waarom ik zou stoppen! Het is een groot voordeel dat het kan en dat ik de gelegenheid krijg om het te blijven doen.

Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Maandag® professional Rita? En denk jij ook groen bloed te hebben? Bekijk hier alle openstaande vacatures in de zorg.