Stop met zelfmedelijden en neem je verantwoordelijkheid

Stop met zelfmedelijden en neem je verantwoordelijkheid
Van tijd tot tijd is het best lekker om te zwelgen in zelfmedelijden, maar echt constructief is het niet. Want zolang jij jezelf zielig vindt omdat je geen promotie maakt of werk doet dat je niet leuk vindt, maar de verantwoordelijkheid buiten jezelf legt, zal er niets veranderen. Dus hop; neem de controle over je leven en ga ervoor. Deze tips helpen je op weg.
Laat jezelf zien 
Je kunt wel elke avond aan de keukentafel mopperen dat jouw leidinggevende jouw kwaliteiten niet waardeert, maar profileer je jezelf wel goed op je werk? Laat zien wat je waard bent en pak wat vaker de spotlights.
 
Denk in oplossingen 
Gaat dat ene project waarop je je zo had verheugd op het laatste moment niet door? Zie jezelf dan niet als ‘slachtoffer’ en kijk hoe je de situatie kunt verbeteren. Misschien is er een ander uitdagend project waarbij je kunt aanhaken of kun je extra taken uitvoeren waar je energie van krijgt. 
 
Geef grenzen aan 
Natuurlijk is het vervelend als anderen verwachten dat jij invalt als er een collega ziek is of alle teamuitjes van a tot z organiseert, maar als jij je grenzen niet aangeeft, weten je collega’s ook niet wat jij wel of niet oké vindt. Zeg voortaan waar het op staat. Zo voorkom je dat je teveel op je bord krijgt en je in de problemen komt met je eigen werkzaamheden. 
 
Zorg voor jezelf 
Merk je dat je steeds vaker moppert op het werk? Heb je regelmatig conflicten met collega’s? Dan is het misschien tijd om jezelf een adempauze te geven. Neem een weekje vrij om op te laden en de dingen voor jezelf op een rijtje te zetten. Vaak zorgt een break voor relativering. 
 
Stap uit je comfortzone 
In de slachtofferrol kruipen, is heel comfortabel en veilig, want zolang jij anderen verantwoordelijk stelt voor jouw geluk hoef je zelf niet aan de bak. Ben je toe aan verandering in je baan of een nieuwe stap in je carrière? Ga er dan voor en stap uit je comfortzone.