Stop jij met werken als je de loterij wint?

Stop jij met werken als je de loterij wint?
Stel, je wint de loterij. Dan is het eerste waar je aan denkt misschien ‘stoppen met werken’. Nooit meer de wekker zetten. Nooit meer in de file staan. En geen werkstress meer. Toch blijkt 85 procent van de loterijmiljonairs ‘gewoon’ te blijven werken. Weet je waarom?
Je leert veel over jezelf
Wanneer je werkt, ontdek je waar je goed en minder goed in bent. Hoe je omgaat met uitdagingen en tegenslag. Je merkt wat je energie geeft en wat niet. Door al deze ervaringen leer je jezelf steeds beter kennen. Zo zegt de Belgische psychiater Dirk de Wachter: ‘Werk is heel belangrijk voor je identiteit. Als je niet werkt, wordt een waardig en een zinvol bestaan erg moeilijk.’
 
Het geeft voldoening
Er zijn van die dagen dat de tijd niet snel genoeg kan gaan, maar over het algemeen geeft werken vooral voldoening. Je doet – als het goed is – iets waarvoor je jouw talenten optimaal kunt benutten. Bovendien is het een fijn idee dat je jezelf nuttig maakt.
 
Je ontwikkelt nieuwe vaardigheden
Of je nou lang of kort voor een organisatie werkt, een starter bent of een doorgewinterde professional; zolang je werkt, ontwikkel je nieuwe vaardigheden. Vakinhoudelijke, maar ook sociale. Op deze manier blijf jij jezelf op persoonlijk en professioneel vlak ontwikkelen.
 
Je kunt je verhaal kwijt
Niets fijner dan je hart luchten bij collega’s als je een rotdag hebt of die leuke video’s van de kinderen delen bij de koffieautomaat. Als je niet werkt mis je toch een vorm van sociaal contact.
 
Het zorgt voor ritme
Natuurlijk kun je de wekker soms vervloeken, maar stiekem ben je gebaat bij een vast ritme. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen die elke dag op dezelfde tijd opstaan gelukkiger zijn. In het boek Rust en regelmaat, wat je kunt leren van het leven in een klooster staat bovendien dat ‘een vaste dagindeling meer zekerheid geeft, een betere planning mogelijk maakt en tijd bespaart’.
 
Je geniet meer van vrije dagen
Vrijheid blijheid klinkt heerlijk. Toch voelt een vrije dag heel anders als die dag geen uitzondering is, maar regelmaat. Om dat échte weekend- of vakantiegevoel te ervaren, is een baan essentieel.
 
Tijd voor een nieuwe maandag?
Zou jij dezelfde dag nog ontslag nemen als je de loterij wint? Dan is het misschien tijd voor een nieuwe maandag.
Bekijk onze vacatures