Sterke antwoorden op de vraag: wat zijn je zwakke punten?

Sterke antwoorden op de vraag: wat zijn je zwakke punten?

Wordt er in een gesprek gevraagd naar de zwakke punten van een sollicitant, dan reageren veel mensen met antwoorden als: ‘Ik ben te perfectionistisch, te betrokken of ik werk te hard’. Is dat verstandig?

Vergeet het maar, zeggen deskundigen. Deze antwoorden zijn te cliché en geven de werkgever onvoldoende inzicht. Een werkgever wil namelijk weten of jouw zwakke punten een belemmering kunnen vormen om je werk goed uit te voeren en tegelijkertijd word je getest of je voldoende zelfkennis hebt en daar iets positiefs mee doet. Met andere woorden, je moet niet ontkennen dat je zwakke punten hebt, maar laten zien dat je er op een rationele manier mee omgaat. 

Maar hoe doe je dat? Een sterk antwoord geven?

1. Ken jezelf
  • Neem voordat je gaat solliciteren rustig de tijd voor een oefening in zelfreflectie. Probeer al jouw punten op te schrijven die als zwak kunnen worden gezien.  
  • Bijvoorbeeld een gebrek aan ervaring. Maar nog beter is het om je te focussen op persoonlijke eigenschappen. 
  • Mocht je moeite hebben met het beoordelen van persoonlijke eigenschappen of meer inspiratie nodig, dan kun je online voldoende (gratis) persoonlijkheidstests vinden.
  • Vraag mensen uit je directe omgeving om een soortgelijke test over jou in te vullen. Het beeld dat je van jezelf hebt, wil nog weleens afwijken van het beeld dat anderen hebben.

2. Maak een lijst met je zwakke punten

Nu je voldoende zelfkennis hebt vergaard, maak je een lijst met zwakke punten. Deze leg je naast de vacature. Eerst streep je de zwakke punten weg, die niet relevant zijn voor de job. Daarna concentreer je je op de karaktereigenschappen die wel van belang zijn voor de baan. Probeer vervolgens aan de hand van jouw lijst - en de vacature - minimaal twee punten te vinden waarmee je een ‘bekentenis’ en ‘oplossing’ kunt formuleren.

3. Hoe maak je de perfecte bekentenis & oplossing

Voordat je gaat solliciteren, formuleer je een aantal bekentenissen en stel je jezelf de vraag hoe je dit gaat vertalen in iets positiefs.

Bijvoorbeeld:

 

  • Ben je een control freak?

Bekentenis: Het liefst heb ik controle over alle werkzaamheden. Dan weet ik zeker dat het goed gaat. Maar er gaan maar 24-uur in een dag, dat houd je op de lange duur niet vol.

Oplossing: Ik volg nu een cursus delegeren. Het is niet makkelijk, maar het lukt mij steeds beter om taken uit handen te geven. Bij mijn vorige werkgever ben ik begonnen met het weggeven van één taak per week. Ondertussen geef ik dagelijks een taak uit handen.”

 

  • Help je graag collega’s

Bekentenis: Nee, zeggen vind ik echt moeilijk. Daardoor loopt mijn eigen werk nog weleens vertraging op.

Oplossing: Ik volg op het ogenblik een aantal webinars over assertiviteit op de werkvloer, zodat ik in de toekomst beter voor mezelf durf op te komen.

 

  • Kom je net kijken?

Bekentenis: Ik begin net, dus ik heb nog geen ervaring met de processen en procedures in een organisatie.

Oplossing: Hierdoor ben ik ook in staat om met een frisse blik naar processen te kijken en met innovatieve ideeën te komen