Stel doelen: de doorslaggevende factor voor succes!

Stel doelen: de doorslaggevende factor voor succes!
Wie denkt dat je een torenhoog IQ moet hebben of gezegend moet zijn met bijzondere talenten om bij de top te horen, heeft het mis. Mensen die succesvol zijn, blinken vooral uit in het stellen van doelen. Vijf handige tips voor het bepalen van jouw carrièregoals.
Denk groots 
Mensen die ambitieuze doelen stellen zijn gelukkiger dan mensen die laag inzetten. Zélfs als ze de eindstreep niet behalen. Wees dus niet bescheiden en zet hoog in. 
 
Zet je netwerk in 
Breng een vriend of collega op de hoogte van jouw ambities en doe regelmatig verslag van de progressie die je boekt. Wanneer je verantwoording aflegt aan iemand in je omgeving heb je een grotere kans om je doelen te behalen. 
 
Onderneem actie 
Met alleen je plannen op papier zetten, ben je er niet. Sterker nog – wanneer het bij fantaseren blijft, kan het zelfs averechts werken omdat je brein dan denkt dat je het doel al hebt behaald. Bovendien geeft een duidelijk plan houvast en duidelijkheid. 
 
Zorg voor flexibiliteit 
Maak je doelen niet té concreet en bouw een bepaalde ‘range’ in. Bijvoorbeeld: één tot drie vakinhoudelijke artikelen per week lezen in plaats van twee. Zo is het haalbaar en uitdagend tegelijk en dat is precies wat nodig is om vol te houden. 
 
Erken obstakels 
Geloof in de doelen die je wilt bereiken maar wees je ook bewust van de obstakels die op je pad zullen komen. Alleen dan kun je jezelf daarop voorbereiden en motiveren om door te zetten. Kortom: denk positief, maar blijf realistisch.