Solliciteren? Zo sta je 1-0 voor!

Solliciteren? Zo sta je 1-0 voor!
Als je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek wil je die baan natuurlijk ook in de wacht slepen. Met deze tips geef jij jezelf een voorsprong op de rest!
Weet met wie je aan tafel zit 
Achterhaal met wie je het sollicitatiegesprek hebt en doe onderzoek naar de betreffende persoon. Misschien kom je erachter dat je gesprekspartner dezelfde studie heeft gedaan of vind je een interview waarin hij of zij uitspraken doet waarop je kunt inspelen tijdens het gesprek. 
 
Doe onderzoek naar de organisatie 
De organisatie kennen, behelst meer dan de ‘over ons’-pagina op de website vluchtig doornemen. Zorg dat je een goed beeld hebt van je potentiële werkgever: van de missie en visie tot actuele ontwikkelingen. Op deze manier laat je zien dat je kennis van zaken hebt en de sollicitatie serieus neemt. 
 
Oefen je ‘pitch’ 
Grote kans dat je wordt gevraagd om iets over jezelf te vertellen. Dat lijkt misschien een makkelijke opgave, maar voordat je het weet heb je het over Felix de kat of de driftbuien van je peuter. Bedenk hoe je jezelf wilt neerzetten en houd het kort en bondig (én enigszins zakelijk). 
 
Ken de vacature van A tot Z 
Er kan best wat tijd zitten tussen het schrijven van je brief en het sollicitatiegesprek. Fris je geheugen op en lees de vacature waarop je hebt gereageerd nog eens goed door. Zo heb je helder voor ogen welke competenties en eigenschappen belangrijk zijn voor de functie. 
 
Stel je positief op 
Tijdens een sollicitatiegesprek kunnen er kritische vragen worden gesteld, bijvoorbeeld over je werkervaring. Niet altijd even leuk, maar juist op zo’n moment is het belangrijk dat je je positief opstelt en niet in de verdediging schiet.