Skip to footerSkip to content
Goed verhaal

Solliciteren? Zo maak je een klik met je gesprekspartner!

2 sep. 2019
2-sept-web.jpg.aspx

Of je die baan wel of niet krijgt, hangt niet alleen af van je ervaring en competenties. Een goede presentatie tijdens het gesprek is minimaal net zo belangrijk. Met deze tips wind jij elke gesprekspartner om jouw vinger. 

Stel vragen 

Wanneer jij braaf op alle vragen antwoord geeft, maar geen wedervragen stelt, kom je al snel ongeïnteresseerd over. Bereid je daarom goed voor en bedenk vragen die je kunt stellen. Luister ook goed naar je gesprekspartner, zodat je kunt inhaken op dingen die hij of zij vertelt.    

Geef complimenten 

Laten we eerlijk zijn: iedereen vindt het leuk om een compliment te krijgen. Spreek tijdens het sollicitatiegesprek je bewondering uit voor de werkwijze van de organisatie, de invulling van de functie of de sollicitatieprocedure. Dit vraagt wel om enige subtiliteit; als het er te dik bovenop ligt, werkt het averechts.   

Heb onverdeelde aandacht 

Misschien zit je op hete kolen omdat je nog een belangrijke afspraak hebt staan of de bus maar één keer in het uur rijdt, maar laat dat nooit merken. Luister vol aandacht naar je gesprekspartner en neem de tijd om je antwoorden goed te formuleren.   

Toon interesse 

Degene die tegenover je zit, bepaalt of jij doorgaat naar de volgende ronde. Belangrijk dus om daar in korte tijd een ‘band’ mee op te bouwen. Vraag hoe lang hij of zij er al werkt en wat zijn of haar functie inhoudt.    

Houd rekening met leeftijd 

Of je tegenover een dertiger of vijftiger zit, is een groot verschil. Probeer tijdens het gesprek rekening te houden met de normen en waarden die bij de betreffende generatie horen. Let op: blijf wel dichtbij jezelf. Het is niet de bedoeling dat je een toneelstukje opvoert.   

Zoek raakvlakken 

Weet je van tevoren met wie je een gesprek hebt? Google diegene dan en ga op zoek naar informatie die je kunt gebruiken tijdens het gesprek. Zo kun je bijvoorbeeld terloops de naam van een gemeenschappelijk LinkedIn-contact laten vallen.    

Gebruik humor 

Dat het goed is om professioneel over te komen tijdens een sollicitatiegesprek spreekt voor zich, maar een beetje humor kan geen kwaad. Het werkt zelfs in je voordeel! Want zeg nou zelf: iedereen wil er toch graag een leuke collega of medewerker bij?   


Relevant voor jou

GreenMonday-maandag-blog

Maak van je Blue Monday (elke maandag) een Green Monday

17 jan. 2022