Psst… niet doorvertellen hoor, maar roddelen is best nuttig

Eerlijk is eerlijk: we roddelen allemaal weleens. We roddelen over die schaars geklede onderwijs-assistente, de onhygiënische kantinedame of de dominantie afdelingsmanager. Het mooie is dat jij je daar helemaal niet schuldig over hoeft te voelen. Zolang het met mate gebeurt, is roddelen op de werkvloer alleen maar nuttig. Dit is waarom.

Het lucht op
Als je leidinggevende het onmogelijke van je verwacht of een sectiegenoot zich ongevraagd met jouw werkzaamheden bemoeit, kan dat behoorlijk frustrerend zijn. Niets is fijner om dan even stoom af te blazen bij een gelijkgestemde.
 
Je gaat harder werken
Hoor jij  in de wandelgangen continu dat jouw directe collega  voortreffelijk werk verricht en een aanwinst is voor de afdeling? Dan is de kans groot dat het jou triggert om nog beter je best te doen.
 
Het schept een band
Roddelen zorgt voor verbinding. Wanneer je regelmatig gevoelige informatie met elkaar uitwisselt, zeg je daarmee impliciet dat je de ander vertrouwt. Bovendien loop je vaak tegen dezelfde dingen aan en dat schept een band.
 
Je gaat kritisch naar jezelf kijken
Als die ene teamgenoot vaak onderwerp van gesprek is omdat hij of zij nooit koffie haalt of geen interesse toont in anderen, dan ga je jezelf automatisch afvragen of jij dat wel doet. Roddelen zorgt zo   een gezonde dosis zelfreflectie.
 
Het zorgt voor nuance
Door je frustraties te delen, kom je er soms achter dat de dingen niet zo zwart-wit zijn als jij denkt en die chagrijnige collega of veeleisende teamleider eigenlijk best een goede reden heeft voor zijn of haar gedrag.
 
goed verhaal moet je zien volgens mij