Nog beter worden waar je goed in bent

Nog beter worden waar je goed in bent

Sterk in je schoenen staan, je kunnen inleven in een ander en problemen als uitdagingen zien. Vaardigheden die je nodig hebt als je in het onderwijs, de zorg of bij de overheid werkt. Hieronder staan 8 bijzondere vaardigheden op een rij.

 1. Uitstekende communicatieve vaardigheden
  Of je voor de klas staat, in het team ruimtelijke ordening zit of op de afdeling oncologie werkt, goed kunnen spreken en luisteren is een beroepsvoorwaarde. Zo zal een verzorgende duidelijk moeten communiceren met zowel patiënten, families, collega’s en huisartsen. Een leraar heeft te maken met leerlingen, ouders, andere leraren, de schoolleiding en beroepsinstanties. Werk je bij de gemeente, dan lig je onder het lokale vergrootglas. Je communiceert via de gemeenteraad met burgers, wethouders, de burgemeester en het bedrijfsleven, instellingen en media.
   
 2. Sterk in je schoenen staan
  Voor alle drie beroepen geldt dat je sterk in je schoenen moet staan om het werk goed en rustig te kunnen doen. Denk aan lesgeven aan een klas met opstandige pubers of in discussie gaan met ontevreden bewoners van een buurt. Laat staan dat je als verpleegkundige te maken krijgt met leven en dood. Dan moet je afstand tot je werk kunnen behouden en nuchter blijven.
   
 3. Inleven in de ander
  Je voelt aan wat de ander nodig heeft, omdat je je in zijn of haar situatie kunt verplaatsen. Bij een verpleegkundige ligt dat voor de hand, maar ook een leraar of ambtenaar kan niet zonder een groot inlevingsvermogen. Daardoor kun je persoons- en taakgericht werk leveren. Per slot van rekening zijn het alle drie dienende beroepen.
   
 4. Geld heb je nodig, maar is geen levensmotto
  Je wordt geen leraar, verpleegkundige of professional bij de overheid om ‘schat hemeltje rijk’ te worden. Je doet het omdat je vindt dat je het goed kunt en belangrijk vindt. Dat is op een andere manier rijk zijn, namelijk voor een ander van betekenis kunnen zijn.
   
 5. Problemen zijn uitdagingen
  Voor alle drie de beroepen geldt dat flexibiliteit belangrijk is. Geen enkele dag is hetzelfde en er altijd wel iets of iemand die onverwachts de planning omgooit. Een wethouder die iets anders wil, een stuurse klas of een traumageval op de afdeling. Werken bij de overheid, voor de klas of in de hulpverlening vraagt om creativiteit om dingen op te lossen.
   
 6. Respect
  Je handelt in het belang van de gemeenschap, mensen, families, een kind. Dat vereist onpartijdigheid en het respecteren van mensen en regels. Bovendien ga je om met vertrouwenskwesties, verschillende culturen, tradities en politieke gevoeligheden. Dat vraagt om groot respect voor de ander.
   
 7. Sociale betrokkenheid
  De intentie om iets te willen bijdragen aan de samenleving, de gemeenschap en mensen tot dienst te zijn. Je voelt je verbonden met de maatschappij en medeverantwoordelijk voor het algemeen welzijn.
   
 8. Een dikke huid
  Een eigenschap die je niet in vaak vacatureteksten tegenkomt, maar die daarom niet minder belangrijk is: je moet een dikke huid hebben om de mondige ouders, patiënten en burgers van vandaag de dag te kunnen verdragen.

Ben jij werkzaam in de zorg, het onderwijs of bij de overheid? Wij horen graag of jij je herkent in bovenstaande vaardigheden. Laat je reactie achter onderaan dit artikel.