Negen gouden tips voor loopbaanreflectie

Negen gouden tips voor loopbaanreflectie
Natuurlijk kun je vandaag een tuincentrum bezoeken of een meubelboulevard afstruinen, maar het is ook een perfect moment om op je gemak de balans op te maken. Ben jij waar je wilt zijn of is het tijd voor een volgende carrièrestap? Onze negen gouden tips voor loopbaanreflectie.
Zorg voor rust 
Je carrière onder de loep nemen, vraagt om een rustige omgeving. Leg je telefoon weg, zet de televisie uit en stuur je partner op pad met de kinderen.  
 
Maak het concreet 
Probeer niet om je gehele loopbaan in één keer te analyseren en focus je steeds op een bepaald facet, bijvoorbeeld de groeimogelijkheden. Zo blijft het behapbaar. 
 
Stel open vragen 
Om tot de kern van je gevoelens te komen is het belangrijk dat je je gedachten de vrije loop laat. Dat lukt alleen als je jezelf open vragen stelt.  
 
Schrijf het op 
Schrijven vertraagt het denkproces waardoor je wordt gedwongen om uitgebreid stil te staan bij elke overpeinzing. 
 
Oordeel niet gelijk 
Hang niet meteen een oordeel aan je bevindingen en maak de balans pas aan het eind op. Op deze manier voorkom je dat je je gedachten (onbewust) een bepaalde richting op stuurt.  
 
Plan een vast moment 
Wanneer je regelmatig nadenkt over wie je bent en waar je staat, is de kans een stuk kleiner dat je een ‘verkeerde’ afslag neemt. Bovendien is reflecteren minder tijdrovend als je het geregeld doet. 
 
Houd het luchtig 
Kijk kritisch naar je loopbaan, maar maak het niet te zwaar. Zijn bepaalde dingen nog niet helemaal zoals je zou willen? Dan betekent dat alleen maar dat er meer winst te behalen valt. 
 
Wees eerlijk 
Je plukt alleen de vruchten van reflectie als je honderd procent eerlijk naar jezelf durft te zijn. Is je werkomgeving niet uitdagend genoeg of sta jij zelf niet open voor nieuwe dingen? 
 
Breng in praktijk 
Met reflecteren alleen ben je er natuurlijk niet. Breng je bevindingen helder in kaart en vertaal het naar een concreet stappenplan. Zo weet je precies wat je te doen staat om (nog) meer uit je carrière te halen.  
 
Ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Check dan onze laatste vacatures