Na je vakantie weer aan het werk

Na je vakantie weer aan het werk

Voor een groot deel van Nederland begint het normale leven weer. Maar betekent dat ook een ciao, adios, au revoir en good bye voor dat frisse, uitgeruste en relaxte vakantiegevoel? Nee. Het is een kwestie van goed beginnen op je werk en vasthouden aan je nieuwe gewoonten. Lees je mee?

tip 1: paar dagen eerder terugkomen
Wie goed wil starten, bouwt tussen de vakantie (eventueel verblijf in het buitenland) en de eerste werkdag een paar acclimatiseringsdagen in. Zo kun je rustig thuiskomen. Als je de dag na je thuiskomst meteen weer gaan werken, geeft dat vaak onrust.

tip 2: maak je eigen checklist
Maak een lijstje van de zaken die je jezelf tijdens de vakantie hebt voorgenomen en wil vasthouden. Bijvoorbeeld: meer sporten, tijd voor leuke dingen of een cursus volgen. Schrijf ook op welk ritme je tijdens je vakantie fijn vond. Zwom je bijvoorbeeld iedere dag, ging je wandelen of keek je minder televisie? Probeer dat gevoel in te passen in je dagelijkse leven. Houd je vast aan het nieuwe ritme en trakteer jezelf op iets leuks wanneer je dit een maand doet.  

tip 3: deel je vakantieverhalen met collega’s
Praat de eerste dagen met je collega’s over je vakantie. Vraag ook naar hun ervaringen. Vanzelf kom je speels op dingen die er op je werk zijn gebeurd. Zo ben je meteen weer bijgepraat en heb je op een leuke manier informatie ingewonnen.

tip 4: spontaniteit
Tijdens vakantie was je planning vast niet in beton gegoten, behalve bepaalde dingen die moesten gebeuren. Die plande je zo, dat je voldoende tijd overhield om te genieten en iets spontaan te doen. Maak daar ook een gewoonte van op je werk. Verzamel taken die je op vaste momenten doet (badgen) en doe gewoon af en toe iets spontaans. Dat kan van alles zijn. Een kop koffie drinken met een collega, wandelen of thuis een taart bakken (of kopen) en die de volgende dag delen met je collega’s.

tip 5: plan je werk goed én badge!
Als na je vakantie het werk op je afkomt, probeer het nog beter in te plannen. Doe dat samen met de mensen waarmee je de klus uitvoert. Vraag goed door en maak vervolgens een inschatting van hoeveel tijd iets gaat kosten. Houd in je planning ook rekening met uitloop. Koppel die vervolgens terug, zodat iedereen weet wanneer wat moet worden gedaan of wanneer ze wat kunnen verwachten. Houd daarbij rekening met jezelf en plan je agenda niet helemaal tjokvol. Zo heb je tijd over voor mogelijke andere taken.


Dan iets anders: badge! Dat is niets meer of minder dan klussen die je moet doen en veel tijd kosten, op vaste tijdstippen gaan doen. Bijvoorbeeld je e-mail. Puilt je e-mailbox uit bij terugkomst? No stress. Doe dat beetje voor je beetje. Niemand verwacht van jou meteen antwoord of dat je alles gelezen hebt. Verdeel het over de komende dagen.

tip 6: deel je inzichten met je leidinggevende
Tijdens je vakantie heb je de rust en ruimte om wat meer afstand te nemen van je werk en te zien waar het mogelijk aan schort. Misschien heb je zelfs wel ideeën hoe het beter kan. Deel dat met je leidinggevende, zodat je kunt werken aan een beter proces of communicatie op de werkvloer. Dat komt jouw humeur ten goede en dat van de rest van je collega’s.

tip 7: lunch eens wat vaker (en wat langer)
Precies, zoals je ook op vakantie deed. De tijd nemen voor het middageten, een goed gesprek met collega’s, lachen en daarna weer vol energie door. Vaak wordt de lunch als eerste geskipt of ingekort als mensen het druk hebben. Niet doen. Het middageten is de energie-pitch van jouw dag, je hebt het verdiend en nodig. Geniet ervan!

tip 8: ik vertrek
Het kan ook zo zijn dat je op je vakantie dacht: ik wil iets anders gaan doen. Gaaf. Meteen werk van maken. Doe dit wel planmatig en gestructureerd. Dat betekent dat je eerst gaat bedenken wat je wilt en bekijkt of er mogelijkheden zijn. Dan ga je bedenken hoe je dat het beste kunt doen (bijvoorbeeld via Maandag®) en bepaal je wanneer je een nieuwe job wilt hebben. Hang er dus een deadline aan.

tip 9: plan meteen weer iets leuks in
Er is een mooi Brits gezegde: ‘De reis is vaak mooier dan de eindbestemming’. Plan daarom meteen een weekendje weg of (korte) vakantie in. Leuk! Daar kun je meteen over gaan fantaseren. Probeer ook meteen wat kleine activiteiten in te plannen. Heb je een gezin? Zet alvast een datum voor een etentje in je agenda of boek een middag met vrienden of vriendinnen.

tip 10: laat je niet gek maken
Dat deed je op vakantie ook niet, toch? Als iets niet lukt, probeer dat rustig uit te dragen en ga samen op zoek naar een oplossing. En by the way, iedereen heeft tijdens het werk weleens van die momenten.