Multitasken is een mythe

Multitasken is een mythe

Van president Clinton ging het verhaal dat hij een enorme multitasker was. Dit beeld werd gevoed door schrijvers die in zijn kielzog meereisden en optekenden dat Mr. President in Airforce 1. Een spelletje poker speelde, een speech schreef, zijn eerstvolgende ontmoeting doornam en overleg voerde met adviseurs. Als je deze beschrijving voorlegt aan de Groningse wetenschapper Jelmer Borst of de Heerlense universiteitshoogleraar psychologie Paul A. Kirschner zullen het afdoen als klinkklare onzin. Volgens hen kan niemand multitasken. Ook Bill Clinton niet.

Nederlanders multitasken steeds vaker
Toch denkt twee derde van de Nederlanders dat ze prima drie dingen tegelijk kunnen doen, blijkt uit een enquête van Psychologie Magazine. Sterker nog, zelfs één op de twintig Nederlanders denkt gemakkelijk vijf taken te kunnen combineren. Hoe kan het dat we onszelf dit soort capaciteiten toerekenen? Het blijft een mysterie. 

Eén ding tegelijk doen
Volgens Jelmer Borst kunnen wij maar één ding tegelijk doen en switchen we snel tussen de ene en de andere taak. Als promovendus ontdekte Borst dat we meer fouten maken als we zaken tegelijk doen. Ons werkgeheugen kan namelijk slechts één element tegelijk verwerken. Kirschner noemt dat de ‘cognitieve onmogelijkheid’: ons brein kan simpelweg niet meer dan één informatieverwerkend proces aan. Kortom, als we een poging wagen om te multitasken, dan neemt de foutmarge toe.

Maar waarom kun je dan wel tegelijk lopen en praten? Dat is toch ook multitasken? Volgens Kirschner is dat een geautomatiseerd proces. Je doet het zonder erbij na te denken. Dat merk je als je op straat in gesprek bent en je zomaar van de stoep kukelt of tegen een lantaarnpaal loopt. En misschien heb je zelf aan den lijve ondervonden dat fietsend whatsappen ook niet goed gaat. Zodra het automatische proces (fietsen) wordt verstoord door een onverwachte gebeurtenis (een overstekende voetganger), gaat het mis.

Wat doen we wel, als we niet kunnen multitasken?
De multitasker blijkt een mythe te zijn. Maar wat doen we wel als we denken te multitasken? Kirschner noemt dat task-switching. Je wisselt taken af. Daarmee verlies je sowieso tijd, weet hij. Onze hersenen kunnen namelijk niet direct verder als je teruggaat van het een naar het ander. Vergelijk het met het lezen van een moeilijk boek. Als je weer opnieuw begint moet je soms een bladzijde terug.

Geconcentreerd aan één taak werken
Simpelweg één ding tegelijk doen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Let maar eens op hoe verleidelijk het is om te multitasken. Zeven praktische tips om geconcentreerd aan één taak te kunnen werken:

  1. Accepteer dat een mens niet kan multitasken;
  2. Probeer zo min mogelijk te switchen van taken;
  3. Maak eerst de ene taak af voordat je aan de andere begint;
  4. Dat scheelt je een hoop energie, bespaart tijd en levert beter werk op;
  5. Zorg ook voor zoveel mogelijk vaste structuur op een dag;
  6. Ook volwassenen gedijen het beste bij rust, reinheid en regelmaat;
  7. Dus probeer je werkdagen zoveel mogelijk een vast patroon te geven.