Meerdere baanaanbiedingen? Zo maak jij een gouden keus!

Meerdere baanaanbiedingen? Zo maak jij een gouden keus!
Kiezen tussen twee of meer banen mag dan misschien een luxeprobleem zijn; als je er na een maand achterkomt dat je niet op je plek zit, is dat op z’n zachtst gezegd flink balen. Deze vragen helpen je om de job te kiezen die jou het meeste brengt.
Is de afdeling of organisatie gezond?
Het laatste wat je wilt, is na een half jaar horen dat je baan op de tocht staat. Probeer daarom zoveel mogelijk informatie te vergaren. Zijn er bijvoorbeeld jaarverslagen of andere publicaties te vinden waaruit blijkt dat de afdeling financieel gezond is?
 
Past de bedrijfscultuur bij jou?
Ben jij uit te tekenen in een spijkerbroek met gympies? En houd jij er een druk sociaal leven op na? Dan word je waarschijnlijk niet gelukkig van een werkomgeving waar een strak pak en overuren de norm zijn. Stel voor om een keer mee te lunchen zodat je - naast de broodjes in de kantine – ook de bedrijfscultuur kunt proeven.
 
Zijn de arbeidsvoorwaarden reden voor een feestje?
Geld is niet alles, maar als jij iedere maand de eindjes aan elkaar moet knopen word je daar niet vrolijk van. Vraag jezelf dus af of je met het salaris uit de voeten kunt. En hoe zit het met de secundaire arbeidsvoorwaarden? Krijg je daar een glimlach op je gezicht van of een knoop in je maag?
 
Word je enthousiast van je toekomstige collega’s?
Of jij fluitend naar je werk gaat, hangt niet alleen af van de werkzaamheden maar ook van je collega’s. Iedereen van te voren screenen is natuurlijk geen optie, maar een eerste indruk zegt al heel veel. Zorg dus dat je een goed beeld hebt van je potentiële collega’s voordat je tekent.
 
Zit je over twee jaar nog op je plek?
Wil jij de komende jaren flink doorgroeien? Dan is een grote organisatie vaak een goede keus. Is het jouw wens om een gezin te stichten en samen veel tijd door te brengen? Dan kun je die baan waarvoor je veel moet overwerken misschien beter aan je voorbij laten gaan.