Maak van 2020 jóuw jaar!

Maak van 2020 jóuw jaar!
De feestdagen staan voor de deur en dat betekent voor velen wat extra vrije dagen. Een mooi moment om terug te kijken op het afgelopen jaar, maar vooral om vooruit te blikken. Zijn er bepaalde doelen die je wilt behalen? Ben je blij met je werk-privébalans? Met deze tips creëer je de ideale setting om tot waardevolle inzichten te komen.
Skip klusjes 
Vooruit, je mag best je kledingkast opruimen of de zolder uitmesten, maar maak je niet té nuttig. Dat klinkt misschien gek, maar als je al je tijd besteedt aan klusjes dan blijft er weinig ruimte over voor ontspanning. En dat is precies wat je nodig hebt om de dingen op een rijtje te zetten. 
 
Ga offline 
Reflecteren is behoorlijk lastig wanneer je continu wordt afgeleid door binnenkomende appjes of mails. Zet je telefoon op stil – of nog beter: zet ‘m uit – en focus je alleen op jezelf. Dan komen de waardevolle inzichten vanzelf. 
 
Houd je agenda leeg 
Al die lunchafspraken, etentjes en verjaardagen zijn hartstikke gezellig, maar probeer ook eens te ‘lanterfanten’. Ga op een lekkere stoel voor het raam zitten, laat je gedachten dwalen of nestel je voor de open haard en verlies jezelf in de vlammen. 
 
Spendeer tijd met je geliefden 
Bij de mensen die je liefhebt, kun je echt helemaal jezelf zijn. Dat zorgt voor ontspanning en rust waardoor jij je gedachten kunt ordenen. Bovendien kennen je geliefden jou soms beter dan jijzelf en kunnen ze je misschien een zetje in de juiste richting geven. 
 
Ga sporten 
Van de boodschappen die nog gehaald moeten worden voor het kerstdiner tot de plannen concreet maken voor oud en nieuw: rond de feestdagen zit ons hoofd vaak overvol. Sporten helpt om je gedachtestroom stop te zetten, zodat je wat meer lucht krijgt.  
 
Stop met rennen en vliegen 
Ben jij voor je gevoel altijd aan het haasten? Dan is het de hoogste tijd om te vertragen! Trek twee keer zoveel tijd uit voor de dingen dan normaal. Je zult zien hoeveel rust en ruimte dat geeft. 
 
Prikkel jezelf 
Doorbreek de sleur en doe iets wat je normaal niet (vaak) doet. Struin een dag door een stad waar je nog nooit geweest bent, ruil een weekend van huis met een goede kennis of bezoek een concert van een band die je niet kent. Het is niet alleen leuk, maar zorgt ook voor een frisse blik. 
 
Noteer gedachten en ideeën  
Haal je dagboek uit het stof en schrijf al je gedachten, hersenspinsels en gevoelens op. Wanneer je dit structureel doet, ontdek je waar je blij van wordt en wat jou energie geeft, maar ook wat je frustreert of verdrietig maakt. Als je dat helder hebt, is het veel makkelijker om (nieuwe) keuzes te maken. 
 
Doe alles met aandacht 
Een maaltijd bereiden terwijl je aan het telefoneren bent of de was opvouwen en met een half oog tv-kijken. Misschien efficiënt, maar het zorgt er ook voor dat je nooit echt in het moment zit. Probeer eens om elke activiteit met volle aandacht uit te voeren, zodat je meer ontspanning ervaart. 
 
Verwacht geen wonderen 
Natuurlijk is het fijn als je na de feestdagen precies weet wat je wilt, maar hoe realistisch is dat? Dat je überhaupt de tijd neemt om te reflecteren en plannen te maken, is al iets om trots op te zijn. En onthoud: elke stap – groot of klein – telt!