Maak jezelf niet gek en tem je perfectionisme

Ben jij niet snel tevreden en leg je de lat torenhoog? Dan zorgt dat voor onnodig veel druk. Niet bevorderlijk voor je prestaties en zeker niet voor je humeur. Tijd om je perfectionisme te temmen met behulp van de volgende tips.

Identificeer je niet met je prestaties 
Of je nou wel of geen promotie krijgt; het verandert niets aan de persoon die jij bent. Probeer je eigenwaarde los te trekken van de prestaties die je levert en wees blij met jezelf. Oók als je een presentatie hebt verknald of een deadline niet hebt gehaald. 
 
Stel haalbare doelen 
Natuurlijk is het goed dat jij alles uit jezelf wilt halen, maar overdrijf niet. Als jouw verwachtingen onrealistisch zijn, resulteert dat alleen maar in frustratie. Kijk of je je doelen kunt opsplitsen in meerdere stappen zodat het wel haalbaar wordt. 
 
Stop met zwart-witdenken 
Niemand wil ondermaats presteren, maar als jouw rapport geen meesterstuk is, betekent dat niet automatisch dat je slecht werk hebt geleverd. Wanneer je je standaarden bijstelt, geeft dat je een hoop lucht én tijd!  
 
Vraag om feedback 
Stap naar je collega’s en leidinggevende en vraag wat zij vinden van het werk dat jij levert. Je zult zien dat ze supertevreden over je zijn of misschien zelfs vinden dat je de teugels wat mag laten vieren. Wedden dat je er na deze (opbouwende) feedback een stuk relaxter in staat? 
 
Wees niet bang om te falen 
Fouten maken is niets om je voor te schamen. Sterker nog; het is goed voor je! Elke keer wanneer jij ‘faalt’ word je uitgedaagd om naar nieuwe oplossingen te zoeken, bouw je veerkracht op en leer je relativeren. Stuk voor stuk waardevolle eigenschappen! 
 
Complimenteer jezelf 
Staar je niet blind op de dingen die minder goed zijn gegaan en geef jezelf een schouderklopje voor alles wat je wél voor elkaar hebt gekregen. Dat jij die cliënt supergoed hebt kunnen helpen of een ijzersterk plan hebt geschreven, is iets om trots op te zijn. 
 
Geniet van nieuwe uitdagingen 
Wanneer je alles perfect wilt doen, is het doodeng om uit je comfortzone te stappen. Toch is het goed om nieuwe uitdagingen aan te gaan, want daar leer je het meest van. Dus: sta open voor het onbekende, doe je best en vergeet niet te genieten. Uiteindelijk is plezier belangrijker dan perfectie! 
goed verhaal moet je zien volgens mij