Maak een big issue van timing in je To do lijst

Het geheim van goede timing
Volgens Daniel Pink kun je veel meer uit je werkdag halen als je aandacht besteedt aan je timing. Het staat in zijn nieuwste boek: When. De Amerikaanse bestsellerauteur laat daarin zien hoe je iets het beste kunt doen en wanneer. Dat begint bij een persoonlijke analyse: Ben je een ochtend- of avondmens, een nachtvlinder of een type dat overal tussendoor fladdert? Vervolgens stel je jezelf scherp door in kaart te brengen wanneer je piekt en inzakt. Timing dus.

 

Pink begint zijn boek met een eigen inzicht:

‘Ik denk nu veel beter na over het structureren van mijn dag. Mijn piek ligt ’s ochtends. Als ik moet schrijven, doe ik het dán. Op zulke momenten open ik geen e-mails en neem ik de telefoon niet op. Van dit boek heb ik 90 procent voor de middag geschreven.’

5 inzichten van ‘When’ die helpen bij je timing

1. Iedere werkdag is als een bergetappe met pieken en dalen

Tijdens de werkdag volgen je stemming en prestaties een vrij voorspelbaar patroon. Doorgaans is er een piek, gevolgd door een dal en daarna herstel. Taken die een beroep doen op het analytisch denken en logisch redeneren voer je het best uit in een piekmoment. Voor de meesten is dat ogenblik in de ochtenduren. Je geest staat dan op scherp en filtert bijkomstigheden weg. Taken waar je meer inzicht voor nodig hebt, doe je in de regel beter in de zogeheten herstelfase. Voor de meesten is dit in de late namiddag of vroege avond. Een beetje minder focus kan dan net tot een goed idee leiden. Volgens Pink verklaart het moment waarop we bepaalde taken uitvoeren 20 procent van het verschil in prestaties.

2. Maak een big issue van timing in je To do lijst

De meesten onder ons hebben een puntenlijst waarop staat wat ze die dag gaan doen, hoe en met wie. Vaak wordt vergeten om daaraan toe te voegen wanneer je welke taken het beste kunt verrichten, rekening houdend met het tijdstip waarop je goed presteert of een tikkeltje in kakt.

3. Houd in je timing rekening met het tijdsgevoel van anderen

Zo geeft Pink als voorbeeld, dat je een bijeenkomst over de nieuwe strategie van je bedrijf het beste op een maandagochtend kan houden. Gevoelsmatig willen mensen bij de start van de week ook een nieuw begin maken. Bedrijven die hun financiële resultaten aan de pers willen tonen, kunnen in de ochtend op de meest positieve reacties rekenen en neem je een toets af bij kinderen, dan zullen ze dan het beste scoren.

4. Het is niet anders: Collega’s komen pas in actie als de deadline nadert

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken, schrijft Pink, dat een team pas halverwege de tijdsperiode in actie komt. Dan bouwt de druk zich op, die nodig is om te presteren. Deze moet echter niet te hoog zijn. Ben je leidinggevende? Mensen worden laks als je uitstraalt dat er nog tijd genoeg is, maar raken in paniek als je meldt dat je heel ver achterloopt. Kies voor de gulden middenweg.

5. Maak positief gebruik van een kleine achterstand

Het gevoel van ‘bijna maar nog niet helemaal’ kan je werk een boost geven. Het is wetenschappelijk bewezen dat basketbalteams die bij de rust één puntje achterstaan, meer kans hebben om te winnen dan het team dat één punt voorstaat.

6. Doe een dutje (tenminste, als het mag)

Je doet er verstandig aan om tijdens de werkdag echt even weg te zijn van je werk. Neem daarom de tijd voor lunches en een wandeling. Pink is een nog groter voorstander van af en toe een dutje. De perfect uitgevoerde hazenslaap, duurt maximaal twintig minuten en wordt voorafgegaan door het achteroverslaan van een dosis cafeïne, die tegen het ontwaken de bloedbaan instroomt.