Leerlingen nomineren Nikki voor onderwijsprijs

Leerlingen nomineren Nikki voor onderwijsprijs

Afgelopen week werd duidelijk dat Maandag® professional Nikki Hoefnagels een van de kanshebbers was voor de titel Leraar van het Jaar Voortgezet Onderwijs. Ontzettend goed nieuws natuurlijk, dus daar wilden we graag het fijne van weten. We vroegen Nikki hoe dit zo gekomen is. Wat is haar geheim als docent?

Gefeliciteerd met een plek in de finale voor Leraar van het Jaar 2016! Wat houdt deze titel precies in?
Elk jaar kiest BN DeStem een Leraar van het Jaar Basisonderwijs en Voortgezet Onderwijs voor de regio West-Brabant. Leraar van het Jaar-zijn houdt in dat je de eer hebt deze titel te mogen dragen. Je krijgt een mooie beker en wat publiciteit in de krant. Om te worden genomineerd moet je worden opgegeven door leerlingen. Dat maakt een nominatie alleen al ontzettend leuk. Gisteravond was de uitreiking van de prijs op het Onderwijsgala. Helaas ben ik het niet geworden, maar wat een ervaring en een eer dat ik in de finale mocht staan.

Het begon voor jou allemaal met een berichtje van de adjunct-directeur. Vertel eens?
Op 23 mei kreeg ik een appje met felicitaties van de adjunct-directeur van Effent Oosterhout. Ik wist op dat moment nog van niks, dus ik was blij verrast. Ik stond met 10 anderen in een lijst van Leraar van het Jaar in het voortgezet onderwijs. Vanaf dat moment kon er 2 weken lang gestemd worden op een favoriet.

Hoe kwam je erachter wie jou had genomineerd?
Dat wilde ik natuurlijk graag weten, dus heb ik mijn 7 klassen gevraagd of dit vanuit één van hen kwam. Ik kreeg weinig respons, behalve van een leerling uit de brugklas. Zij had mij opgegeven met een hele mooie brief (naar haar zeggen) met allemaal positieve punten over mij en de manier waarop ik lesgeef. Heel erg lief natuurlijk.

En toen ging het balletje rollen…
Mijn nominatie begon inderdaad erg te leven. Er werd volop gestemd door de leerlingen en collega's van de school, familie, vrienden en bekenden. Het nieuws verspreidde zich snel en werd via social media goed gedeeld. Op school hebben leerlingen ook nog posters gemaakt met mijn foto en dat er op mij gestemd moest worden. De leraren met de hoogste 3 percentages van de stemmen komen in de finale. Eind mei belde BN DeStem mij op school op met het nieuws dat ik bij deze hoogste 3 zat en dus finalist was! Erg bijzonder en speciaal.

Door leerlingen worden opgeven en die zelfs campagne voor je gaan voeren, dat klinkt als een hele eer! Wat is je geheim?
Eigenlijk zou je dat aan de leerlingen moeten vragen. Ik denk dat ik veel plezier heb ik in mijn werk en dat straal ik uit. Ook probeer ik mijn lessen zo leuk mogelijk te maken. 50 minuten is best lang om je concentratie te houden, dus een afwisseling van een 'gewone' les met een keer een spelletje is wel fijn. Ook voor mij. Ook probeer ik zo toegankelijk mogelijk naar de leerlingen toe te zijn, ze moeten zich veilig en vertrouwd voelen in de klas. Op deze manier is het leuk om elke dag te werken.

Gisteravond was dus de prijsuitreiking, hoe was dat?
Het was een volle avond. Elke finalist moest tijdens de finale een presentatie houden van 3 minuten waarin je laat zien wat je vakgebied is, wie je bent en hoe je lesgeeft. Heel spannend! Eerst waren de genomineerde conciërges aan de beurt en daarna mochten de finalisten van het voortgezet onderwijs hun presentatie houden. Alle presentaties van de docenten waren verschillend, leuk op hun eigen manier en mooi binnen de tijd. De prijsuitreiking was leuk. Je presentatie werd kort geëvalueerd en daarna werd de winnaar bekend gemaakt.

Inmiddels is duidelijk dat je zilver hebt gewonnen, ontzettend goed! Hoe voel je je nu alles achter de rug is?
Hoewel ik niet de winnares ben van de avond, voel ik me toch wel zo! Ik vind het erg speciaal dat leerlingen die moeite nemen om hieraan mee te doen en dat ze dan aan mij denken. Ik ben gevleid en trots dat ik in de finale stond. Gebeurt ook niet elke dag ;).

Heb jij groen bloed, net als docenten Nikki, Janet en Freek? En ben je toe aan een andere Maandag®? Bekijk dan onze vacatures in het onderwijs of schrijf je in direct in.