Kinderen? Zo voorkom je ochtendstress!

Kinderen? Zo voorkom je ochtendstress!
Is het elke dag weer een uitdaging om je kroost gevoed en gekleed op de crèche af te leveren en zelf zonder snot- en melkvlekken op je werk te verschijnen? Met deze tips wordt de vroege ochtend een stuk minder stressvol.
Sta eerder op
Misschien wil je het niet horen, maar het helpt écht om een kwartier eerder op te staan. Want stel dat je op het laatste moment toch een luier moet verschonen, of een pleister plakken, dan lig je nog keurig op schema. Verloopt alles soepel? Dan kun je voor de verandering eens je koffie opdrinken. Ook niet verkeerd.
 
Leg kleding klaar
Voorkom dat je in de ochtend met je tweejarige peuter de strijd aan moet over wel of geen glitterlegging en zoek de avond van tevoren een setje uit. Leg ook een outfit voor jezelf klaar. Zo bespaar je tijd en ziet je huis er niet uit alsof er een (kleding)bom is ontploft.
 
Bereid het ontbijt voor
Het ontbijt kun je prima voorbereiden. Smeer ’s avonds boterhammen, snijd fruit voor in de yoghurt of zet een kommetje havermout in de koelkast voor overnight oats. Zo staat alles de volgende ochtend in een mum van tijd op tafel.
 
Tel tot tien
Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer rustig te blijven. Hoe meer jij je opwindt, hoe minder je kinderen meewerken. Tel dus tot tien wanneer er een beker wordt omgegooid of vieze handjes aan je broek worden afgeveegd. You’ve got this!
 
Ruim op
Je spaarzame vrije tijd besteed je waarschijnlijk liever niet aan opruimen. Toch loont het om je huis aan kant te houden en alles een vaste plek te geven. Niets frustrerender dan op zoek te moeten naar autosleutels of slofjes voor de crèche op het moment dat je de deur uit moet.
 
Zorg voor voorspelbaarheid
Kinderen gedijen op ritme en regelmaat. Wanneer het ochtendprogramma elke dag op dezelfde manier verloopt - bijvoorbeeld eerst aankleden en dan ontbijten - weten ze wat ze kunnen verwachten en is de kans op strubbelingen minder groot.
 
Wees realistisch
Natuurlijk is het geweldig als je kinderen ontbijten met een versgemaakte groene smoothie en je het huis spik en span achterlaat, maar hoe realistisch is dat? Wees niet te streng voor jezelf; als iedereen met een volle maag en schone kleren de deur uit gaat, heb je het goed gedaan.