Je wilt jezelf blijven ontwikkelen om van betekenis te zijn voor je omgeving

Je wilt jezelf blijven ontwikkelen om van betekenis te zijn voor je omgeving
Wie is Eefje Schilders en wát doet ze bij Club Maandag®?

 

Welke voorbeelden hadden jullie voor ogen toen de eerste ideeën over Club Maandag® ter sprake kwamen?

Er is in feite geen vergelijkbaar initiatief in de markt. We willen vooral een plek creëren waar het echt over jou gaat en niet over de inhoud van je werk.

Jullie gaan reisjes aanbieden?

“Nee hoor, we willen vooral professionals laten ontdekken wat werkgeluk en flexibele zekerheid voor hen kan betekenen. Dat doen we door ze te inspireren met relevante content, waarmee hun dagelijkse werk leuker, makkelijker en interessanter wordt.”

Klinkt mooi, maar wat betekent het concreet?

“Als je lid wordt van Club Maandag®, dan krijg je het hele jaar de mogelijkheid om mee te doen aan kennissessies, clubevenementen, workshops, e-learnings en meet & greets met experts. Dat doen we met onderwerpen die gaan over het werken binnen zorg & welzijn, overheid of het onderwijs. Thema’s rondom ontwikkelen in werkgeluk en persoonlijke groei.

Leeft dit bij professionals in de publieke sector?

“Uit onderzoek blijkt dat Maandag® professionals een grote behoefte hebben aan praktische en toegankelijke mogelijkheden om aan hun persoonlijke ontwikkeling te werken, maar ook te kunnen klankboorden met collega’s en mensen uit het vak.”  

Dat bieden jullie met Club Maandag®?

“Klopt, we willen voor een omgeving zorgen, waarin je je verenigd voelt. Een club waar je samenkomt om te sparren en wordt geïnspireerd door mensen uit het vak en daarbuiten. Samen ontdek je wat werkgeluk en groei voor jou kunnen betekenen en hoe wij helpen dat te vergroten.”

Wat kost het om lid te worden van Club Maandag®?

“Niets, als je professional bent in de publieke sector. Op de Club Maandag®-site schrijf je je in of je doet dit als je naar de kennismakingsborrel komt.”

Hoe moeten we jouw rol zien binnen Club Maandag®?

“Ik ben verantwoordelijk voor de samenstelling van een boeiend programma en zorg ervoor dat de organisatie soepel loopt.”

Wat is jouw achtergrond? We begrepen School voor Journalistiek en toen?

“Ik ben het trainersvak ingerold, waardoor ik vrij snel de mogelijkheid kreeg om mij bezig te houden met de inhoud van cursussen en workshops. Zo heb ik onder meer programma’s ontwikkeld waarmee ik starters op de arbeidsmarkt anders naar zichzelf liet kijken. Dat deed ik door ze vragen te stellen over wat ze persoonlijk wilden bereiken. Niet functioneel of vakinhoudelijk, maar wat ze als mens wilden leren?”

Welke antwoorden leverde dat op?

“Hoe ze een fijn team om zich heen konden creëren of beter leerden communiceren met hun leidinggevenden. Maar ook hoe ze naar een echt impactvolle baan konden doorgroeien.”

Hebben deze onderwerpen je altijd geïnteresseerd?

“Ja, de psychologische ontwikkeling van mensen vind ik fascinerend. Ik zal het een beetje van huis uit hebben meegekregen. Mijn moeder was psychiater en hield mij altijd voor dat ieder mens betekenis wil hebben. Ik ben daar ook van overtuigd. Je wilt jezelf blijven ontwikkelen om van waarde te zijn voor je omgeving.”

Wat is jouw rol in dit geheel?

“Goed kunnen luisteren naar mensen en dat vertalen naar inhoudelijke programma’s waarmee je individueel iets kunt. Zelf heb ik het geluk gehad met mega inspirerende leidinggevenden te mogen werken. Zij geloofden in wat ik kon en leerde daardoor na te denken over wat je moet doen en waarom. Het is bepalend geweest voor de manier, waarop ik naar werk kijk.”

Hoe kijk jij naar de betekenis van werk?

“Dat je dicht bij jezelf blijft en het niet erg is om fouten te maken. Helemaal zijn wat je zegt en niet een versie van jezelf.”

En dat betekent?

“Doe ik de dingen die ik doe goed? Of kan het beter, aangenamer, evenwichtiger, met een nog beter resultaat voor alle betrokkenen.”