“Je kunt op een heel directe manier iets voor iemand betekenen. Dat geeft zoveel voldoening.”

Dat veel mensen een vooroordeel hebben over werken in de zorg, snapt Tommie Niessen (27) maar al te goed. Het leek hem niets om ‘oude mensen te wassen’, maar inmiddels weet hij dat het zoveel meer is dan dat en heeft hij een duidelijke missie: iedereen laten weten hóe mooi het vak is.

Werken in de zorg was voor jou niet bepaald een jongensdroom. Hoe ben je er ingerold?
“Ik wist niet wat ik wilde en was heel erg zoekende. Onder het mom van ‘ik moet toch iets’ ben ik op advies van mijn moeder met de opleiding Verzorgende IG gestart. Tegen mijn verwachting in gaf het me heel veel voldoening om voor mensen te zorgen. Dat had ik niet eerder ervaren.”

Die voldoening, waar zit ‘m dat in?
“Je kunt op een heel directe manier iets voor iemand betekenen. En dan bedoel ik niet eens in praktische zin, maar vooral het sociale aspect: iemand beter laten voelen die niet lekker in zijn vel zit. Daarnaast vind ik de medische kant, zoals wondzorg en palliatieve zorg, ontzettend interessant. Uiteraard is niet alles geweldig. In de zorg worden de zaken tot in den treuren geregistreerd en is er weinig flexibiliteit. Dat zou anders moeten, helemaal om meer jongeren te enthousiasmeren.”

Je schrijft blogs, bent spreker en hebt een boek uitgebracht, allemaal gericht op werken in de zorg. Waarom zoek je de media op?
“In de media ligt de nadruk vaak op de negatieve kanten van de zorg: het personeelstekort, de hoge werkdruk, de lage salarissen... Ik wil laten zien dat het niet alleen maar slecht is. De essentie is zó mooi en die zal nooit veranderen. Verder probeer ik het vak inzichtelijk te maken. Ik had zelf ook allerlei vooroordelen, puur omdat ik er te weinig vanaf wist. Met mijn blogs en vlogs wil ik een reëel beeld scheppen.”

Wanneer is jouw missie geslaagd?
“Als de zorg een aantrekkelijk en positief imago heeft, maar ik verwacht dat daar nog veel tijd overheen gaat. Voor mannen is het bijvoorbeeld nog steeds niet vanzelfsprekend om in de zorg te werken en jongeren vinden het maar een stoffig en saai vakgebied. Wellicht is het imagoprobleem opgelost tegen de tijd dat ik zelf zorg nodig heb, haha.”

Wat wil je tegen mensen zeggen die overwegen om in de zorg te werken?
“Ga het ervaren en kijk wat bij je past. Ouderenzorg, jeugdhulpverlening, GGZ: er zijn zoveel richtingen. En laat je vooral niet tegenhouden door de mening van anderen. Ik vond het ook niet stoer om te vertellen dat ik in de zorg werkte, maar heb echt mijn roeping gevonden. Sinds ik dit doe, valt alles op zijn plek.”
volgens mij vertel ...