Je buurman op kantoor bepaalt jouw succes

Je buurman op kantoor bepaalt jouw succes

Uit het onderzoek van Harvard Business School komt ook naar voren dat een mens van nature geneigd is om naast iemand te zitten die op hem of haar lijkt en waarmee de grootste klik wordt gevoeld. Dat hoeft niet per se de collega te zijn waarmee ook het best kan worden samengewerkt.

Andere conclusies uit het onderzoek:

  1. De werknemers uit het onderzoek werden opgedeeld in drie categorieën waarin ze goed zouden kunnen presteren: productiviteit, effectiviteit en kwaliteit van werk. Een werknemer die in alle drie categorieën uitblinkt komt nauwelijks voor. Vaker blinkt iemand uit in één van de drie categorieën.
  1. Mensen die met verschillende kwaliteiten samenwerken, leveren beter werk af. Men heeft dit getest door proefpersonen die veel werk kunnen verzetten (productief) naast mensen te plaatsen die vooral kwalitatief goed werk willen verrichten. Het leidde in alle gevallen tot een flinke verbetering van hun werkprestaties. 
  1. Zit je nu naast iemand die in hetzelfde uitblinkt als jij, neem dan eens een kijkje aan de andere kant van het kantoor. Misschien vind je daar iemand die juist iets kan wat jij heel moeilijk vindt. Zo kun je elkaar aanvullen en maak je een bondgenoot die je eigenlijk nooit gaat vervelen.