Is een mens gemaakt om 8 uur te werken?

Is een mens gemaakt om 8 uur te werken?

Nieuw Brits onderzoek meldt, dat we gemiddeld maar zo’n drie uur per dag écht werken. Kijken of je jezelf herkent?

Het onderzoek is een beetje oude wijn in nieuwe zakken. Het klinkt tamelijk heftig, maar verschillende studies in de afgelopen decennia hebben aangetoond, dat mensen zich maar voor een korte periode kunnen concentreren. Daarnaast zorgen de verschillende pauzes tijdens de werkdag ervoor dat je nooit aan 8 uur echte werktijd toekomt. We zijn er gewoonweg niet voor gemaakt om zo lang achter elkaar productief te zijn.

Slechte gewoontes
Op het onlineplatform Business Insider vertelt werkpsycholoog Ericsson, dat je mensen wel kunt dwingen zich langer te concentreren, maar dan ontwikkelen ze slechte gewoontes. “Werkgevers zouden veel meer profijt van hun werknemers kunnen hebben, wanneer zij maar 50 of 70 procent van hun huidige aantal uren zouden werken,” meent Ericsson. 

Van 8 naar 6 uur per dag
Eén van de bedrijven die hun werkdagen heeft ingekort is het Amerikaanse technologiebedrijf Treehouse. CEO Ryan Carson: “Het gaat niet om meer familie of vrije tijd, of minder werktijd, het gaat om een betere balans in je leven. Wij willen principieel goed voor onze werknemers zorgen, omdat iedereen daar baat bij heeft.”

Minder werken, (veel) meer doen
Stel dat we maar een paar uur per dag effectief werken, hoe krijgen we dan zoveel mogelijk gedaan in zo min mogelijk tijd? Volg dan deze tips: 

- Blok je tijd
Probeer niet te veel te doen op één dag. De kunst is om je taken te prioriteren en om je tijd te blokken per opdracht. Natuurlijk te beginnen met de belangrijkste taak

- Stop met onzin
Bekijk welk werk écht uitgevoerd moet worden en voorrang heeft en zeg tegen de rest van de taken ‘nee’.

- Stop met kletsen
Uit onderzoek blijkt dat kletsen de meeste tijd kost. Betekent dit, dat je in een muisstille ruimte moet werken? Nee, dat werkt ook niet. Maar zorg wel met je collega’s voor een omgeving, waarin je zonder veel afleiding geconcentreerd kunt werken.

- Maak je persoonlijke leven simpeler
Schrijf alles wat je doet op. Hoeveel water je hebt gedronken, hoeveel keren je hebt gesport, welke afspraken je hebt. Overzicht is inzicht en hierdoor creëer je je eigen voorsprong.