Introduceer nieuwe rituelen

Introduceer nieuwe rituelen

Ken je dat gevoel? Dat je werk nooit af is en je voortdurende achter de feiten aanloopt? Je bent met van alles bezig, maar daardoor eigenlijk met niks? Rituelen zorgen voor meer structuur, rust en overzicht van je werkdag. Met deze 5 stappen krijg je inzicht in hoe je dat doet.

1. Sluit de werkdag goed af

Probeer elke werkdag af te ronden met de twee belangrijkste doelen die je voor de volgende werkdag wilt stellen. Deze praktische dag-doelen voorkomen ellenlange lijstjes. Het voelt zo logisch, dat je de bijbehorende taken ook zonder lijstje kunt bedenken. Voorbeelden van dag-doelen? Denk aan:

- Nieuwe lessen samenstellen en maken
- Werkoverleg initiëren en de agenda voorbereiden met andere verpleegkundigen
- Een e-mail opstellen met het niveau-advies van leerlingen
- Een brief opstellen aan de wijkbewoners over het voorgenomen bestemmingsplan

Tip: Zorg voor voldoende ruimte tussen de dag-doelen voor onverwachte dingen. Hoe meer ervaring je in je werk krijgt, hoe beter je de benodigde tijd daarvoor kunt inschatten. Mocht je vervolgens toch tijd overhebben, dan ga je verder op de dag zelf met de nice to do’s aan de slag te gaan.

2. Elke werkdag een vliegende start

Bij veel mensen schiet het ontbijt erbij in. De bodem voor een goede dag kun je beter niet missen. Vervolgens is het verstandig om een kwartier eerder op je werk te zijn in plaats van nét op tijd. Zo heb je voldoende tijd om je werkzaamheden door te nemen. Bouw een momentje van rust in en geniet dus van een kopje koffie of thee. Hiermee laat je een positieve en professionele indruk achter en verlaag je eventuele stress.

Begin elke dag met een lach, zou Giel Beelen zeggen. Zet je mentale knop op ‘positief’. In je agenda staan de twee haalbare dag-doelen en heb je voldoende ruimte ingebouwd om niet de pan uit te flippen als het eerste brandje uitbreekt. Bepaal of dat brandje echt vandaag geblust moet worden en of jij dat moet doen. Schiet niet gelijk in de uitvoering! Volg vooral jouw plan. Jouw volgorde van de dag.

3. Word bewust van wat je wel en niet meer wilt

Je herkent het vast. Van die dagen die voorbij zijn gegaan voordat je er erg in had. Je hebt toch die collega geholpen of dat spoedoverleg gehad. Vaak is de slotsom dat je niet hebt gedaan wat je had willen doen. In feite loop je achter de feiten aan.

Word je weer voor een keuze gesteld? Ga niet meteen actie ondernemen, maar neem de tijd om te bepalen wat je gaat doen. Kies eerst voor de kwaliteit van je eigen werk. Want het gevoel dat je achter de feiten aanloopt, levert voor de meeste medewerkers lange termijn stress op.

4. Beweeg en werk in blokken

Zelfs wanneer je tip 1, 2 en 3 toepast, kan het zo zijn dat je niet alles afkrijgt. Vaak komt dat door afleiding. Op die momenten pas je voortaan de techniek van de eierwekker toe. Dat is een simpele methode om je beter te focussen en je werk in te schatten. Stel prioriteiten en zeg op een charmante manier ‘nee’.

Hoe werkt de techniek van de eierwekker? Simpel. Je gebruikt een eierwekker om de tijd te verdelen in blokken van een half uur. Voordat je aan een taak begint, schat je in hoeveel tijd je hiervoor nodig denkt te hebben. Zet de eierwekker op 25 minuten en laat je door niets en niemand afleiden. Ook niet door jezelf!  Als de wekker gaat, neem je 5 minuten pauze om iets te gaan waar je niet veel bij na hoeft te denken. Loop een rondje, pak koffie of thee, ga naar het toilet... Na drie à vier keer neem je een pauze van 30 minuten.

5. Introduceer nieuwe rituelen

Rituelen hebben ons door de eeuwen heen geholpen. Ook in de moderne tijd kunnen bepaalde rituelen ons helpen. Bijvoorbeeld om de dag op een plezierige manier te ordenen. Een leraar kan dat bijvoorbeeld met de leerlingen in zijn klas doen. Bekijk eens het indrukwekkende ochtendritueel in de video hieronder.

 
Een ander ritueel is bijvoorbeeld de gezamenlijke lunch of samen ‘een rondje lopen’. Het belangrijkste ritueel is misschien toch wel de dagafsluiting (zie tip 1.) Naast het bepalen van je twee dag-doelen, kun je dit ritueel ook gebruiken om je dag te evalueren: ‘Wat ging goed, wat kon beter en wat vond ik interessant?’.

Met welk ritueel begin of eindig jij de (werk)dag?

Heb jij werklust, houd jij van aanpakken en bruis je van de energie? Bekijk onze vacatures of neem contact op met een vestiging in de buurt