Ik vertrek!

Ik vertrek!

De communicatie tussen leidinggevende en jou kan beter, je vraagt al geruime tijd om een salarisverhoging (maar je krijgt het niet) of je hebt gewoon zin in een nieuw avontuur. Meer dan de helft van het aantal werknemers overweegt een andere baan. Wat zijn de meest genoemde redenen voor een aanstaand vertrek? 

Hoogleraar Aart Bontekoning (van de generatietheorie) stelt dat oudere werknemers verstikkend kunnen werken op een nieuwe generatie werknemers. Zij komen fris en vol van energie binnen, maar raken verstrikt in een web van (on)geschreven regels die het werk er niet leuker op maken. Zoals bureaucratie, ‘zo doen we dat hier niet’ en ellenlange vergaderingen. Toch staan deze drie punten niet in de top 5 van voornaamste redenen om op zoek te gaan naar een andere baas.

Die luiden namelijk als volgt:

  1. Met stip op 1; de bedrijfscultuur. Wat is de sfeer, hoe zijn de omgangsvormen, wat gebeurt er buiten werktijden, hoe ziet een werkdag er in de praktijk uit?
  2. Flexibele werktijden, leuke cursussen, meer vakantiedagen en een langer De secundaire arbeidsvoorwaarden zullen we maar zeggen. Wat zijn de extra’s die een inhoudelijk interessante baan nog mooier maken.
  3. The why of the company? Het waarom, oftewel het hogere doel, van de organisatie. Voor wie en wat werk je eigenlijk en met welk beoogd resultaat. Het is de werkhouding en mentaliteit die uit de mensen zelf komt en door iedereen begrepen wordt.
  4. Andere leidinggevende. Terwijl je misschien had gedacht zelf het werk beter te doen dan degene aan wie je nu moet rapporteren.
  5. Het gaat niet lekker met de organisatie. Er zijn bezuinigingen, contracten worden niet verlengd en er is zelfs sprake van een op handen zijnde reorganisatie. Je wilt weg voordat het te laat is.
  6. Geen salarisverhoging.
  7. De bestaande job biedt te weinig uitdaging en de kans is klein dat daar verandering in komt.
  8. Te veel bureaucratie en onvoldoende vrijheid en verantwoordelijkheid.

Soms zijn er specifieke zaken binnen een bepaalde beroepsgroep, die mensen de stuipen op het lijf jaagt en laat vertrekken. Zo was Silicon Valley volop in het nieuws met een aantal bedrijven waar een vrouwonvriendelijke sfeer heerst op de werkvloer. Het kostte zelfs de kop van Uber-CEO, Travis Kalanick, die zich in het openbaar seksistisch had uitgelaten.

 Bron onderzoek: RTL Z.