Hoe vind je snel je draai in een nieuw team?

Hoe vind je snel je draai in een nieuw team?
Ben je net gewisseld van baan of ga je naar een andere afdeling of locatie? Vraag je je af of je straks een klik hebt met je nieuwe collega’s? Of de samenwerking zal bruisen van de energie? Tuurlijk. Check deze tips. Spannend!
 
Schudt handen, introduceer jezelf en toon interesse

Beetje eng misschien, maar stap gewoon af op alle mensen binnen de organisatie. Leg daarbij in het kort uit wat je gaat doen, zodat iedereen weet waarom ze bij jou kunnen aankloppen. Vraag je nieuwe collega’s ook naar wat zij doen en zodra de gelegenheid zich voordoet, waar ze in hun vrije tijd blij van worden.

Een enthousiast mens heeft de halve wereld

Pak met beide handen taken aan op je afdeling. Toon daarbij initiatief en neem verantwoordelijkheid. Zo laat je jouw collega’s zien dat je gemotiveerd bent en ze van je op aan kunnen. Neem de eerste dagen niet om klokslag vijf de kuierlatten en kijk eerst even naar de gewoontes in het team.

Wees voorzichtig met kritiek

Het is superfijn dat je met een frisse blik naar processen en werkzaamheden kijkt, maar probeer je mogelijke verbeterpunten nog even op zak te houden. Pas als je het gevoel hebt dat je opgenomen bent in het team, probeer dan positief uit te leggen hoe het wellicht beter zou kunnen.

Durf te vragen

Tijdens de eerste weken van jouw nieuwe baan, krijg je ontzettend veel informatie. Als dingen niet duidelijk zijn, vraag door! Dit voorkomt onnodige fouten. Noteer daarom zoveel mogelijk antwoorden die je krijgt (en vergeet ze niet na te lezen).

Prent de namen van je collega’s in je hoofd

Mensen vinden het fijn om herkend te worden en dat begint bij het weten van hun naam. Zorg dat je deze van je directe collega’s snel kent. Het werkt bovendien goed om iets bijzonders te onthouden van wat iemand je verteld heeft. Over een kind, een sport, een vakantie… Als je daarop terug kunt komen in een later gesprek, is dat ontwapenend.

Borrel op vrijdagmiddag

Organiseert het bedrijf waar jij werkt een vrijdagmiddagborrel of evenement? Ga erheen! Dit laat zien dat je onderdeel wilt zijn van het team en zo leer je je collega’s op een andere manier kennen. Zijn er geen sociale gelegenheden op je werk? Je kunt natuurlijk altijd initiatief nemen om ze zelf te organiseren.

Wees jezelf

Wees eerlijk en laat jouw persoonlijkheid zien. Op deze manier kun je het beste een band op bouwen met jouw collega’s.