Hoe vier je je verjaardag met collega's?

Hoe vier je je verjaardag met collega’s?
Je verjaardag stil aan je voorbij laten gaan is tegenwoordig lastiger dan ooit. Facebook roept een dag van tevoren je vrienden op aan je geboortedag te denken en op je werk weten ze vaak ook al dat je jarig bent. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je naamdag vieren met collega’s? Trakteer je dan? En wat? En aan wie?

 

1. Wel of niet trakteren?

Je bent jarig, dus je hoeft niks. Toch leren we vanaf de basisschool te trakteren. Het voelt daarom een tikkeltje ongemakkelijk, om niets uit te delen op je werk. Maar kies de optie die bij jou past.

2. Welke traktatie geef je?

In feite kan alles. Zelfs een schaal met augurken gerold in een plakje kaas en een Hollands vlaggetje. Het wordt extra gewaardeerd als er wat te kiezen valt. Zo zijn macarons en petit fours populair. Maar ook een saucijzenbroodje bij de lunch doet het goed. Liefst ambachtelijk gemaakt, door de bakker om de hoek. Houd bij de keuzes die je maakt in ieder geval rekening met allergieën. Je wilt natuurlijk geen mensen teleurstellen.

3. Wie trakteer je?

Alleen je directe collega’s? De hele afdeling? Of iedereen van de organisatie? Het ligt natuurlijk aan je portemonnee en hoe je het voelt, maar trakteer in elk geval de mensen uit je team en als het kan de hele afdeling. Als je in een niet al te grote organisatie werkt, is het aardig om iets te doen voor collega’s van andere afdelingen.

4. Vrij nemen of werken?

Vind je het leuk om je verjaardag te vieren, neem dan een dagje vrij. Vier je je geboortedag liever niet, ga dan lekker werken. Wellicht ten overvloede, als je vrij neemt, zorg de dag erna voor een kleine verrassing.

5. Collega’s thuis uitnodigen?

Tenzij het een collega is, waarmee je heel goed bevriend bent, is het verstandiger om het niet te doen. Je weet nooit welke teamlid het ook leuk had gevonden om je thuis te feliciteren.

6. Zie de lol in van alles wat je collega’s bedenken

Van de slingers aan  je stoel, de grappige mailtjes tot het toezingen, ze doen het voor jou. Datzelfde geldt voor handen schudden of zoenen. Laat het een beetje over je heenkomen. Als je echt niet wilt, ga er dan met gestrekte arm in, of biedt opzichtig je wang aan. Zo houd je mensen charmant op afstand.